Welke rol kan Artificial Intelligence (AI) gaan spelen in de eindtijd?

26 oktober 2023

Als je terugkijkt in de geschiedenis, dan zie je dat bij elke grote verandering of omwenteling de vraag wordt gesteld of het te maken heeft met de eindtijd. Deze vraag is gesteld toen de auto het paard verdrong. Toen we leerden vliegen en de wereld een dorp werd. En ook bij revolutie van het internet en de computer waardoor het hele arbeidssysteem op de kop ging. Elke keer weer plopt de vraag omhoog of dat het ‘einde’ zou zijn.

Ook Artificial Intelligence gaat voor een hele grote omwenteling zorgen. Je kunt natuurlijk heel gemakkelijk hetzelfde antwoord geven op de eindtijdvraag: ‘Tja, dat hebben ze al veel vaker gedacht! Of: Het is nog nooit gebeurt dus…’ Maar klopt dit antwoord? Of is het een gemakkelijke reactie zolang je nog niet hebt te maken met de negatieve gevolgen van AI?

Wat maakt AI anders dan de voorgaande ‘omwentelingen?’ Ik neem je mee met 3 redenen waarom ik denk dat de AI omwenteling te maken heeft met de eindtijd.


Eerste reden – Robots die slimmer worden dan de mens.We lopen het risico dat door Artificial Intelligence robots ontstaan die slimmer worden dan de mens. Dat lijkt heel raar omdat ze hun kennis halen uit de kennis die wij hebben. Maar omdat ze zelflerend zijn, gaan ze combineren en gedachtenlijnen verder ontwikkelen. De kans is heel groot dat zij gaan bepalen hoe de wereld eruit moet zien. Zelfs de 4 grootste ontwikkelaars hebben de noodklok al geluid om de ontwikkeling van AI stil te zetten. Zij willen eerst vooraf afspraken maken wat we wel en niet willen.


Tweede reden – De bijbel wordt herschreven. Aansluitend op het bovenstaande noem ik een visie van Yuval Noah Harari. Hij is een veelgevraagde spreker en één van de belangrijkste adviseurs van Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF). Een organisatie die wereldwijd al ongekende invloed uitoefend.

  • Zijn eerste uitspraak is dat het geloof in Jezus verboden moet worden omdat hij dit een mythe vindt. Ja, eigenlijk zelfs een leugen.
  • En als tweede verwacht hij dat binnen enkele jaren de bijbel door AI wordt herschreven passend naar deze tijd. Hij vindt het raar dat we al duizenden jaren alleen maar hebben gekopieerd en dat de bijbel niet is meegroeid met de menselijke inzichten. Dit past niet bij de moderne mens. Ook de bijbelse visie dat de mens een vrije wil heeft, moet volgens hem nodig worden aangepast omdat dit naar zijn mening niet waar is.
  • Zijn uiteindelijke doel: het schrijven van een nieuw religieus boek waar alle religies op één hoop worden gegooid. Dit is voor hem een logische vervolgstap. God als Auteur van de bijbel wordt hiermee ontkent en overboord gegooid. De bijbel is in zijn visie een menselijk boek dat nodig verder moet worden ontwikkeld.

Terwijl van alle oude geschriften de Bijbel het enige boek is met profetieën (=voorspellingen) die betrouwbaar zijn gebleken. Ik noem er één die iedereen kent: op meer dan 300 verschillende plaatsen in het oude testament (=eerste deel van de bijbel) worden de geboorte, het leven, en de omstandigheden rondom de kruisiging en opstanding van Jezus voorspeld. dit is exact uitgekomen. Ook de laatste uren voor de kruisiging Jezus en alles wat er gebeurde tijdens de kruisiging zijn tot op de minuut nauwkeurig uitgekomen zoals eeuwen ervoor voorspelt, door verschillende mensen op verschillende tijden en plaatsen.

Op dit moment zien we de voorspellingen wat betreft het einde van de wereld voor onze ogen gebeuren. Benieuwd? Ik verwijs je graag naar de video serie ‘De eindtijd in vogelvlucht.’

Ps: Een opmerkelijke reactie van Mark Rutte, lopend met een WEF koffer, reageerde als volgt op een kritische vraag van een journalist: ‘Ik vind Yuval Noah Harari een groot denker.’


Derde reden: Vermenging van mens en techniek, gericht op supermensen.
In de bijbel wordt in Genesis beschreven hoe de bovennatuurlijke of geestelijke wereld zich vermengde met de mensen. Daar zijn ook de Griekse godenverhalen uit voortgekomen.

Je kunt hier Genesis 6:2-4 lezen uit de NBV vertaling: ‘De godenzonen zagen hoe mooi de dochters van de mensen waren, en ze kozen uit hen de vrouwen die ze maar wilden. Toen zei de HEER: ‘Mijn levensgeest mag niet voor altijd in de mens blijven, hij is immers niets dan vlees; hij mag niet langer dan honderdtwintig jaar leven.’ In die tijd en ook daarna nog, zolang de godenzonen gemeenschap hadden met de dochters van de mensen en kinderen bij hen kregen, leefden de giganten op aarde. Dat zijn de befaamde helden uit het verre verleden.’

Toen greep God in met een zondvloed. Zal God nu – bij de vermenging van mens en techniek gericht op supermensen – gaan ingrijpen met het eindtijdscenario zoals beschreven in Ezechiël 38 en het Bijbelboek Openbaring als overgang naar het 1000-jarig rijk? Dit staat niet letterlijk voorspelt in de bijbel. Daarom geen statement maar een vraag waar ik je graag mee uitdaag om over na te denken.

Nog een laatste opmerking: Ook de Artificial Intelligence heeft mooie kanten waar we met elkaar van genieten en voordeel van hebben. Ook dat mogen we niet vergeten. En gelijktijdig zie ik de uiterst gevaarlijke kanten van AI passend bij de voorspellingen over de eindtijd hoe de wereld er dan uit zal zien.


Mag ik je uitnodigen om voor jezelf te gaan onderzoeken wat er in de bijbel staat:

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.