Nieuwsbrief Behold Israel – Amir Tsarfati – 8 april 2022

8 april 2022

Ik heb gemerkt dat de titel van deze sectie de laatste tijd niet altijd bij de inhoud past. Dat komt omdat het Midden-Oosten de laatste tijd nogal saai is vergeleken met Oost-Europa. Maar alleen omdat de meeste ogen op Rusland en Oekraïne zijn gericht, wil dat nog niet zeggen dat in mijn deel van de wereld alles rustig is.

Vrijdag werd de havenstad Mahshahr in het zuiden van Iran opgeschrikt door een grote explosie in een petrochemische fabriek. De autoriteiten schrijven het toe aan een tanker die in brand vloog, maar mensen zijn sceptisch. Diezelfde fabriek werd in februari aangevallen door gewapende mannen. Deze explosie is de laatste in een recente reeks mysterieuze explosies in de Islamitische Republiek.

In een beweging die ik al maanden voorspel, is Libanon failliet. Vice-premier Saadeh al-Shami zei: “Helaas is de staat failliet, net als de Banque du Liban [de nationale bank van Libanon]… groter.” Al-Shami voorspelt dat de kosten gespreid zullen worden over de staat, de banken en de spaarders.

Er is op dit moment een groot politiek drama in Israël. Premier Naftali Bennett verloor zijn meerderheid in de Knesset toen Idit Silman uit de coalitie stapte. Nu is de scheiding tussen de twee partijen gelijk. Bennett werd gewaarschuwd dat er problemen aanwezig waren, maar hij sloeg geen acht op de vermaningen. Vanaf nu is het mogelijk dat als een lid van de coalitie van Bennett zijn partij verlaat, voormalig premier Benjamin Netanyahu misschien een nieuwe regering kan vormen!

Israël bereidt zich voor op een nieuwe ronde raketten vanuit Gaza. Het lijkt erop dat het de laatste tijd onderdeel is geworden van de Ramadan-festiviteiten. De zorgen van het land lijken gisteren bevestigd te zijn toen er een explosie plaatsvond in het vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza. De oorzaak was vastbesloten een mislukte raketlancering te zijn. Tegelijkertijd houdt Israël zijn ogen op het zuiden gericht en kijkt het ook hoe Iran zijn aanwezigheid in Syrië blijft vergroten, zijn militie-invloed en IRGC-troepen steeds dichter bij de grens brengt.

Laat me je eraan herinneren om je aan te sluiten bij de 260.000+ anderen die hun realtime updates over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne krijgen van mijn Telegram-kanaal. Deze laatste week was bijzonder tragisch. Ik heb zoveel dode lichamen gezien in Mariupol, een stad die Rusland vervolgens bij Donetsk annexeerde. Toen kwamen de beelden met de overblijfselen van zoveel doden in de straten van Bucha. Lokale bewoners beweren dat ze het slachtoffer waren van buitengerechtelijke executies door Russische troepen toen ze zich terugtrokken. De Russische minister van Buitenlandse Zaken beweerde dat de foto’s allemaal in scène waren gezet.

In de voortdurende poging om de Russische munteenheid te herstellen, heeft president Vladimir Poetin gedreigd de gasleveringen aan een “onvriendelijk” land dat de grondstof niet in roebels betaalt, stop te zetten. Dit omvat veel West-Europese landen en de VS. Wat Poetin ook heeft gedaan, het heeft gewerkt. De roebel is teruggekeerd naar bijna vooroorlogse niveaus.

Nadat ze zagen dat Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Estland maandag Russische diplomaten het land uitzetten, volgden Italië, Spanje en Slovenië de volgende dag. Gisteren deden Noorwegen en Griekenland mee. Andere EU-landen hebben vorige week hun Russische diplomaten het land uitgezet en de VS beval 12 Russische vertegenwoordigers bij de VN om het land te verlaten.

Viktor Orbán heeft een overweldigende herverkiezing gewonnen in Hongarije. Door de internationale pers bestempeld als “Poetins vriend”, zag het Hongaarse volk in plaats daarvan iets waardevols in de man die als “rechts” en een “nationalist” werd bestempeld.

De Verenigde Staten en China botsen opnieuw op Taiwan. De VS hebben zojuist een boost van $ 95 miljoen goedgekeurd voor het Patriot-rakettensysteem van het eiland. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, zei dat de verkoop inbreuk maakt op de soevereiniteit en veiligheid van Peking en de vrede in de regio in gevaar zal brengen.

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.