Column – Heiligheid en de geest van de tijd

16 maart 2022

Evenals de ongehoorzaamheid van Jona een storm bracht over de heidenen, zo is gebrek aan heiligheid onder christenen de reden dat de stroom van ongerechtigheid in onze samenleving niet tegengehouden wordt.

 

Floyd Mc Clung 1990

 

Afgelopen weekend stond ik voor onze boekenkast om mijn oog te laten vallen op dit boek met de titel Heiligheid en de geest van de tijd. Jaren geleden had ik het gekocht en gelezen. We hebben ook wel eens boeken weg gedaan maar dit is zo’n boek waar ik geen afstand van wil doen.

Toen ik weer begon te lezen trof mij bovenstaande citaat en daarbij de confrontatie met de realiteit van mijn leven. Onder welke invloed sta ik? Laat ik mij leiden door een samenleving die mij aardig moet vinden of laat ik mij leiden door de Heilige Geest? En is het waar dat er zoveel onrecht in de wereld vanwege het gebrek van de ‘heiligen’?

Zoals ik al eens eerder had opgemerkt leven we nu vooral in de tijd van de liefde. De liefde is hét woord die door iedereen – christen en niet christen – in de mond genomen wordt als het gaat om gerechtigheid. We doen alles uit liefde. Toch? Of zijn het goede werken die een goed gevoel geven en mij daardoor ook de hemel in zullen leiden?

Als ik nog even nadenk over het citaat over Jona dan vraag ik mij af wat de reden was dat Jona niet naar Ninevé ging. Had hij geen geloof voor deze mensen? Durfde hij niet? Had hij geen liefde voor de mensen in de stad? Wat zijn overweging ook was – hij was ongehoorzaam en daardoor bracht hij de heidenen in de boot ook in gevaar.

Ik zal een stukje delen uit het boek Heiligheid van Floyd Mc Clung. Bedenk hierbij dat het boek uitgegeven is in 1990.*

De geschiedenis van het christendom laat zien dat Gods bemoeienis met mensen vaak een geestelijke beweging tot gevolg heeft, die uiteindelijk wordt tot een koude, religieuze machine. Kerkelijke leiders besteden meer tijd aan het laten draaien van het systeem dan aan het zoeken van Gods aangezicht. Hoewel alle grote evangelische bewegingen begonnen zijn met geestelijk leven, lijken ze langzamerhand gevangen te zijn geraakt in een neerwaartse spiraal. Ze zijn het gaan zoeken in wetten, bezit, ongezond vrijheidsdenken en uiteindelijk afgoderij. Het is nodig dat christenen telkens weer een opwekking beleven en opnieuw gaan werken aan hun heiliging.
Westerse kerken zijn het slachtoffer van een karaktercrisis die we overal in onze cultuur tegenkomen. Christenen worden in deze tijd gekenmerkt door gebrek aan gehoorzaamheid en onze leiders zijn bang om ons op te roepen tot waarachtige heiliging.

De kerken in het westen zitten te springen om een opwekking. Nu is het de tijd voor de oproep van Hosea: Zaait in gerechtigheid, oogst in liefde , ontgin u nieuw land. Het is tijd om de Heer te vragen, totdat Hij komt en voor u gerechtigheid laat regenen”. Hosea 10:12

Ik bid je veel wijsheid toe in (zelf) onderzoek naar wat heiligheid betekent in jouw leven
Tilly

* Dit boek geeft veel inzicht over de noodzaak van heilig leven om de tijdsgeest te weerstaan.
Ben je nieuwsgierig naar het boek: Heiligheid en de geest van de tijd van Floyd mc Clung – jarenlang was hij directeur van Jeugd met een opdracht. Misschien kun je dit boek nog vinden op Marktplaats of in de kringloopwinkel

Wil je Jezus leren kennen?


Wij leggen jou graag persoonlijk het evangelie uit.

Contact

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.