Waarom zou je het Bijbelboek Openbaring lezen?

23 juli 2022

Het Bijbelboek Openbaring wordt ervaren als een moeilijk boek.  Een boek in de bijbel dat allereerst al moeilijk is te lezen. Je kunt er soms geen ‘touw aan vastknopen.’ En dan heeft het ook nog te maken met verleden, heden en deels de eindtijd.

En als je je er een keer doorheen hebt geworsteld en je zoekt naar een uitleg van een theoloog, neemt de verwarring nog meer toe. Sommigen lezen Openbaring als een geschiedenisverhaal dat al heeft plaatsgevonden rondom 70 na Christus – de vernietiging van de tempel en vervolging van de Joden. Anderen lezen het als een symbolisch verhaal met bijzondere metaforen waar je mooie lessen uit kunt halen. Openbaring wordt ook letterlijk gelezen. Als een soort spoorboekje dat nog gaat plaatsvinden.

Wat ook niet meewerkt is het spreken van theologen over elkaars visie over Openbaring. Dat is meestal niet opbouwend. Soms zelfs zwaar veroordelend. Daar kun je maar beter uit de buurt blijven.

Wellicht hoor ik daarom vaak de volgende reactie als ik een uitleg geef over de eindtijd en over het Bijbelboek Openbaring in de context van andere profetieën: ‘Er zijn zoveel verschillende visies… ik verdiep mij er niet (meer) in.’ Dit is begrijpelijk, maar is het de goede conclusie?

Ik heb één vraag aan jou: wil jij gelukkig worden? Wil jij je zegen ervaren in je leven? Dan heb ik maar één advies: lees het Bijbelboek Openbaring. Waarom? Dit staat namelijk in het derde vers van het eerste hoofdstuk van dit Bijbelboek. Hier staat – in eigen woorden:

  • Gelukkig is hij die dit boek voorleest
  • Gelukkig is hij/zij die hiernaar luistert
  • …en die vervolgens doen/handelen naar aanleiding van wat ze horen.

Heb je niemand die dit kan of wil voorlezen aan jou? Of in de kerk waar je komt wordt dit Bijbelboek vermeden. Lees Openbaring dan zelf en ontdek hoe jij hierop kunt reageren of hiernaar kunt handelen.  Wellicht is dit het beste medicijn tegen je belabberd of depressief te voelen.  Of je ervaart onrust door de onzekere economische verwachtingen op dit moment; een hoge inflatie en de steeds maar stijgende energie- en voedselprijzen. Waarbij we een overheid hebben die ons land met dictoriale trekken aanstuurt.

En gelijktijdig blijft het ook spannend om Openbaring te lezen. Ook dat haal ik uit het Bijbelboek zelf. Uit het laatste hoofdstuk vers 18-19. Hier staat – in eigen woorden:

  • Als je de inhoud van dit boek tot je hebt genomen; als je ernaar hebt geluisterd – voeg niets aan de inhoud toe. Want als je iets aan deze dingen toevoegt, zal God je de plagen toevoegen die in het Bijbelboek beschreven zijn.
  • Haal er ook niets uit; ga niet eruit snijden wat je niet past. Want als je dat doet, krijg je niet de (volledige) beloning zoals in Openbaring beschreven staat.

Dus toch maar uit de weg blijven gaan? Geen risico lopen? Mijn advies:  gewoon lezen en toepassen in je leven wat je kunt toepassen. Waarom zou je zegen mislopen en je mee laten slepen in de huidige hectiek van de wereld.

Als afsluiting geef ik je nog graag een goede tip: lees eerst zelf één of een paar keer  het Bijbelboek Openbaring en bekijk dan de video’s van Wim Grandia waarin hij uitlegt hoe je dit kunt interpreteren. Hij zet regelmatig meerdere visies naast elkaar en vertelt ook waarom hij voor een bepaalde uitleg kiest.

En ben je een filmliefhebber? Dan ga je ontdekken dat vele filmschrijvers uit Hollywood het Bijbelboek Openbaring hebben gebruikt als inspiratiebron 😊. We worden er door hen op voorbereidt dat er straks Aliens komen om een deel van de mensen op te halen. Alvast een verklaring van wat de bijbel voorspelt: We worden opgenomen. Jezus komt iedereen ophalen in de wolken die bij Hem wil horen; die Hem volgt.  Hoe, waarom en wanneer? Bekijk de video’s van de serie ‘De eindtijd in vogelvlucht.’

Terugkomend op de vraag ‘Waarom zou je het Bijbelboek Openbaring lezen?’ Je kunt er gelukkig van worden door het te lezen, erover te reflecteren en de lessen en uitdagingen waar je voor staat toe te passen in je leven. Zeker nu we heel dichtbij de eindtijd leven.

Wil je Jezus leren kennen?


Wij leggen jou graag persoonlijk het evangelie uit.

Contact

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.