Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 8 februari 2024

9 februari 2024

Israël wint de oorlog in Gaza. Laat de media je niet anders vertellen. Zondag maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekend dat het Israëlische leger (IDF) 17 van de 24 Hamas-bataljons heeft vernietigd. Duizenden gebouwen waarin terroristen en hun oorlogsmaterieel waren gehuisvest, zijn gesloopt en wekelijks worden kilometers aan ondergrondse tunnels opgeblazen. Een groot aantal wapens, van explosieven tot raketten, automatische geweren en pistolen, is gevonden en in beslag genomen.

Toch is het werk nog niet klaar. De IDF moet Yahya Sinwar, het hoofd van Hamas in Gaza, die momenteel op de vlucht is van de ene schuilplaats naar de andere, nog gevangennemen of elimineren. Het lijdt geen twijfel dat hij zichzelf heeft omringd met een menselijk schild van Israëlische gijzelaars. Er zijn nog steeds duizenden Hamas-terroristen in Khan Yunis en in Rafah. Hoewel Rafah er vandaag de dag één minder heeft nadat Majdi Abd al-Aal, commandant van de speciale troepen van de Hamas-politie in het gebied, werd uitgeschakeld bij een gerichte moordpartij. Het werk in Khan Yunis, en vervolgens richting de Egyptische grens, zal doorgaan totdat de dreiging volledig is geneutraliseerd.

Ondanks nederlaag na nederlaag lijkt Hamas te denken dat ze aan de winnende hand zijn. Dat is de enige verklaring voor hun belachelijke reactie op het door Qatar, de VS en Egypte bemiddelde voorstel voor een staakt-het-vuren. Terwijl ze mondeling een over het algemeen positief antwoord gaven, kwamen ze vervolgens met een tegenvoorstel dat, volgens de Libanese krant Al-Akhbar, in wezen luidde:

  1. we willen alle IDF-soldaten eruit,
  2. laten we teruggaan naar hoe het was voordat we jullie mensen afslachtten , met dezelfde grenzen en internationale garanties dat u vanaf nu aan uw kant zult blijven, en
  3. we willen geen Joden meer op de Tempelberg.

In ruil daarvoor geven wij uw gijzelaars terug gedurende een periode van 135 dagen. Hoe kon Israël ‘nee’ zeggen tegen zo’n genadig aanbod?

 

Hier zal Israël in feite “nee” op zeggen. De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vertelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat het overduidelijk is dat het antwoord van Hamas “op een manier is opgesteld die ervoor zorgt dat Israël het zal verwerpen.” Gebaseerd op de verklaringen van Netanyahu van de afgelopen week zou het tegenvoorstel van Israël aan Hamas meer in de lijn liggen van ‘overgave of sterven’. Als dat hard klinkt, onthoud dan wat deze gemene dieren op 7 oktober deden. Als u uw geheugen wilt opfrissen, bekijk dan de video die Israël aan het Internationale Gerechtshof presenteerde. Laat me u echter mijn sterkste waarschuwing geven voordat u dat doet. Moord, verminking, verkrachting, mishandeling, ontvoering – het maakte allemaal deel uit van de acties van Hamas op 7 oktober. Nog steeds, ruim honderd dagen later, worden er 136 gijzelaars vastgehouden. Van dat aantal weten we echter dat er minstens 31 in gevangenschap zijn omgekomen. Israël kan het zich niet veroorloven de terroristische organisatie Hamas te laten voortbestaan.

Honderden Israëli’s zijn het zat dat hun land humanitaire hulp naar Gaza stuurt. Ze nemen het heft in eigen handen en blokkeren de transporten van deze hulp. Het is niet omdat ze wraak willen nemen op de burgers van Gaza. Het is omdat ze erkennen dat een meerderheid van de verzonden hulp in de handen van de terroristen terechtkomt. Netanyahu schatte onlangs dat Hamas 60% van de humanitaire hulp ontvangt, maar velen geloven dat dit aantal oploopt tot 80%. De Gazanen zelf vertellen over deze diefstal, vaak uitgevoerd door Hamas-soldaten die royaal knuppels gebruiken om degenen die in nood verkeren terug te slaan.


De Westelijke Jordaanoever

De gevechten op de Westelijke Jordaanoever gaan dagelijks door terwijl de IDF Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) probeert uit te roeien. Veel mensen denken dat de grootste bedreigingen zich in het zuiden en het noorden bevinden, maar ik denk dat het heel goed mogelijk is dat een bloedbad zoals op 7 oktober van de Westelijke Jordaanoever zou kunnen komen. Ten eerste is de wil er. De meeste Palestijnen, in welk deel van de regio ze ook zijn, steunen Hamas. Ten tweede is het vermogen er. De Westelijke Jordaanoever is door de jaren heen zwaar bewapend door middel van smokkel. Als er een aanval zou plaatsvinden, zou er geen tekort zijn aan wapens en munitie. Ten slotte moedigt de vijandige houding van de VS en Europa tegenover de Joden die op de Westelijke Jordaanoever wonen de Palestijnen die daar wonen aan, waardoor ze een excuus krijgen om aan te vallen. De terroristische groeperingen moeten uit het gebied worden geëlimineerd.


Libanon en Syrië

Begin deze week vlogen raketten vanuit Syrië richting de Golan, waardoor Israël zich richtte op een locatie in Homs die toebehoorde aan pro-Iraanse milities. In Libanon worden dagelijks raketten en projectielen over de grens op Israël afgevuurd. In ruil daarvoor vliegt Israël regelmatig vluchten naar Libanon, vooral in het zuidelijke deel. Volgens woordvoerder Daniel Hagari heeft de IDF de afgelopen maanden 200 Hezbollah-terroristen geëlimineerd en 120 observatieposten, 40 wapendepots en 40 commandocentra vernietigd. Het is essentieel dat de IDF de infrastructuur van Hezbollah in het zuiden van Libanon verzacht voordat de oorlog aan de noordelijke grens van Israël begint.


Argentinië

Een positieve noot is dat de nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, naar Israël is gekomen voor een ontmoeting met president Isaac Herzog op dinsdag en premier Netanyahu op woensdag. Toen hij voor het eerst aankwam, maakte Milei onmiddellijk het voornemen van Argentinië bekend om de ambassade van het land naar Jeruzalem te verhuizen. Het bezoek van Milei omvatte een emotionele reis naar de Westelijke Muur en veel diplomatieke gesprekken over het uitbreiden van de economische betrekkingen tussen de twee landen. Dank u, president Milei en Argentinië, dat u heeft laten zien dat u goede vrienden van Israël bent!


Saoedi-Arabië

De regering van Riyadh heeft veel moeite gedaan om de schade te herstellen die de Verenigde Staten hadden aangericht toen naar de media werd gelekt dat Saoedi-Arabië bereid was zijn positie ten opzichte van Israël te verzachten, zelfs terwijl het conflict in Gaza voortduurde. Dit gerucht werd vervolgens opnieuw bevestigd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. De beschuldiging bracht de Saoedi’s in grote verlegenheid, die in feite een sterkere relatie met Israël nastreven, maar op een uiterst stille manier. Dit lek naar de media dwong Riyad met een krachtige ontkenning naar buiten te komen, waarin werd verklaard dat een relatie met Israël niet zal worden genormaliseerd zonder een Palestijnse staat.


Amerikaanse bases in Irak en Syrië

De VS lanceerden zaterdag een vergeldingsaanval tegen door Iran gesteunde milities in Irak en Syrië als reactie op de dodelijke aanval op Amerikaanse troepen vorige week. Vijfentachtig doelen werden getroffen met behulp van 125 precisiewapens, waarbij bijna 40 mensen omkwamen. Maandag waren de milities echter weer in actie en voerden een drone-aanval uit op de Amerikaanse basis op het olieveld Al-Omar, waarbij zes aan de VS geallieerde Koerdische strijders omkwamen.

Gisteravond ondernamen de VS beslissender actie tegen Kataib Hezbollah, de door Iran gesteunde militie die verantwoordelijk was voor de aanval van 28 januari op een Amerikaanse basis, waarbij drie Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. Een raket afgevuurd door een Amerikaanse drone vernietigde een auto die in het oosten van Bagdad reed. Onder de drie doden in het voertuig bevond zich Abu Baqir Al-Saadi, de commandant van de operaties van Kataib Hezbollah in Syrië en de man die rechtstreeks verantwoordelijk was voor de dodelijke aanval waarbij de drie Amerikaanse troepen omkwamen. Al-Saadi is de hoogstgeplaatste persoon die op Iraaks grondgebied is gedood sinds de gerichte eliminatie van Qassem Soleimani en Abu Mahdi al-Muhandis in januari 2020. Ook Arkan Al-Alawi, die toezicht hield op het sturen van UAV’s uit Irak, werd bij de aanval van gisteravond gedood. naar Israël.

Hoe positief het ook is dat deze twee Hezbollah-terroristencommandanten van het speelveld zijn verwijderd, Iran had zich geen betere reactie van de VS kunnen wensen. Ten eerste werd er op Iraans grondgebied geen enkele Iraniër gedood of bezittingen beschadigd. Het verlies van Soleimani vier jaar geleden was verwoestend voor Iran, omdat hij een Perziër was die aan het hoofd stond van de Quds-strijdkrachten van de IRGC. Al-Saadi en Al-Alawi waren daarentegen niet Iraans maar Iraaks. Dus ook al worden hun vaardigheden gemist, ze zijn nog steeds slechts vervangbare Arabieren voor Iran. Ten tweede vonden de moorden plaats in Irak, waarbij de Iraakse soevereiniteit werd geschonden. Dit geeft de Irakezen een excuus om de Amerikanen eruit te schoppen en de pro-Iraanse terroristische milities een reden om wraak te nemen op Amerikaanse troepen en bezittingen. Opnieuw blijven de Perzische handen van Iran schoon, terwijl hun Arabische handlangers hun bloed vergieten om de agenda van Teheran te bevorderen.


Jemen

Zaterdag zagen we de VS en Groot-Brittannië hard terugslaan tegen de Houthi-infrastructuur in Jemen. Op 13 locaties werden 36 doelen getroffen als vergelding voor de vrijwel dagelijkse raket- en drone-aanvallen van de Houthi’s op de scheepvaart in de Rode Zee en de Golf van Aden. De regering in Jordanië zit in de problemen nadat ontdekt werd dat zij deelnam aan een “landbrug” om noodzakelijke goederen naar Israël te krijgen. Schepen meerden aan in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en hun inhoud werd op vrachtwagens geladen. Die vrachtwagens werden vervolgens door Saoedi-Arabië, via Jordanië en Israël gereden, waarbij ze de Houthi-blokkade van de Rode Zee omzeilden.


NAVO

Turkije heeft eindelijk toestemming gegeven voor de toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat zou de weg vrij moeten maken, toch? Wacht even. Hongarije loopt nog steeds achter. Terwijl sommigen zeggen dat het een interne politieke kwestie is waarbij de partij van president Viktor Orbán zegt dat Zweden heeft gelogen over de kwaliteit van hun democratie, zeggen anderen dat het Orbán zelf is die de weg blokkeert. Ze beweren dat de president, die zijn innerlijke Rodney Dangerfield kanaliseert, het gevoel heeft dat Hongarije “geen respect krijgt” van Zweden. Orbán tweette echter dat hij met de secretaris-generaal van de NAVO had gesproken en zijn steun uitsprak voor het lidmaatschap van Zweden. Wat het echte verhaal ook is, Hongarije moet het uitzoeken.


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de engelstalige nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.