Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 7 maart 2024

8 maart 2024

Vroeger stonden de Verenigde Staten achter Israël door te zeggen dat een plan voor de vrijlating van de gijzelaars moest worden uitgewerkt voordat een staakt-het-vuren werd overwogen. Dat veranderde allemaal dinsdag met een tweet van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, waarin hij schreef: “Tijdens mijn ontmoeting met het Israëlische oorlogskabinetslid @gantzbe onderstreepte ik de urgentie van het bereiken van een tijdelijk staakt-het-vuren om de vrijlating van gijzelaars te vergemakkelijken en de humanitaire hulp te vergroten. Hij herhaalde de noodzaak voor Israël om stappen te ondernemen om de levering van humanitaire hulp aan Gaza te verbeteren.” Later verdubbelde hij deze strategie in een andere post waarin hij samen met de premier van Qatar staat afgebeeld, en schreef: “We zullen dringend blijven streven naar een overeenkomst voor een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren om de vrijlating van alle gijzelaars, de bescherming van burgers, en het laten toenemen van cruciale hulp aan Gaza.”

Merk op wat er veranderd is? Nu zeggen de VS dat Israël eerst moet instemmen met een staakt-het-vuren. Alleen dan kunnen we de vrijlating van gijzelaars vergemakkelijken, naast het vergroten van de humanitaire hulp en het verbeteren van de Israëlische levering van humanitaire hulp aan Gaza. In wezen zegt hij dat Israël moet stoppen met vechten en Hamas alles moet geven waar het om vraagt. Washington probeert de Netanyahu-regering te dwingen de nederlaag uit de kaken van de overwinning te rukken. Dit is stom!

Maar hoe gek het ook is, het is niet verwonderlijk gezien wie er naast Blinken staat op de foto bij de eerste tweet: Benny Gantz, de belangrijkste figuur in de oppositie tegen de coalitie van Benjamin Netanyahu. Zonder toestemming reisde hij naar Washington D.C. voor een ontmoeting met Blinken en de regering-Biden. De regering van Biden is wanhopig op zoek naar iemand die hun tweestatenoplossing kan ondersteunen, en Gantz is hun nuttige idioot. Biden weet dat hij dringend behoefte heeft aan succes in het Midden-Oosten, vooral nadat hij de enthousiaste Republikeinse kiezers op Super Tuesday aan voormalig president Donald Trump heeft gezien. Wat Gantz betreft, is zijn excursie een directe poging om Netanyahu te ondermijnen en kan zijn actie gemakkelijk worden gezien als een daad van verraad tegen de staat Israël.


Gaza

De gevechten gaan door in de hele Gazastrook. In Khan Yunis zijn de afgelopen week tientallen terroristen gearresteerd. Zondag lanceerde de IDF een grote luchtaanval op Khan Yunis, waarbij een groter deel van de infrastructuur van Hamas werd vernietigd. Ook werd door een een luchtaanval die dag de leider van de rekruteringspogingen van Hamas gedood: Mahmoud Muhammad Abed Khad. Een Israëlische reservist, Sgt. Majoor Dennis Yekimov werd een dag eerder gedood in Khan Yunis, wat het aantal IDF-troepen dat in de Gaza-oorlog omkwam op 246 bracht.

Vorige week begon een groep te marcheren met een oproep tot de terugkeer van de gijzelaars. Ze vertrokken vanuit kibboets Re’im, vlakbij de plaats waar het bloedbad in Nova plaatsvond, richting Jeruzalem. Gedurende de volgende vier dagen sloten steeds meer mensen zich aan bij de processie. Uiteindelijk kwam de mars, die nu uit ruim 15.000 personen bestond, op zaterdag in Jeruzalem aan. Onder de aantallen bevonden zich een flink aantal leden van de families van de ontvoerden. Ik leef diep mee met de pijn van deze mensen. Ik kan me de angst niet voorstellen als je de situatie van je dierbaren niet kent, vooral na het horen van de vele verhalen over het misbruik en de martelingen die deze gijzelaars ervaren.

En ja, de martelingen vinden plaats. Ondanks de pogingen van Hamas-verdedigers om te bagatelliseren wat de terreurgroep heeft gedaan en nog steeds doet; het geweld is reëel. Zelfs de Verenigde Naties moesten na een grondig onderzoek toegeven dat er ‘redelijke gronden’ zijn om aan te nemen dat verkrachting en seksuele marteling werden en worden gepleegd op vrouwen en kinderen.

Maar deze mars is niet het antwoord. Dit is de Benny Gantz-strategie van een zegevierend leger dat zich terugtrekt (zie het bovenstaande verhaal). Ja, er moet druk worden uitgeoefend, maar niet op de regering-Netanyahu. Het moet in plaats daarvan tegen Hamas worden gericht, totdat zij uiteindelijk al degenen die zij illegaal en op onmenselijke wijze vasthouden, breken en vrijlaten.


De Westelijke Jordaanoever

De Westelijke Jordaanoever is een zeer gevaarlijke plek. De Al Aqsa Brigades, de militaire vleugel van Fatah, zijn zeer actief. De Fatah-partij van Mahmoud Abbas probeert zichzelf als vreedzaam af te schilderen, maar in haar acties laten ze zien dat ze terroristen zijn; ze schieten regelmatig op Israëlische dorpen en militaire bases.

In de omgeving van Hebron heeft de Shin Bet vorige maand een terroristische cel gedwarsboomd die een door ISIS geïnspireerde bomaanslag wilde uitvoeren. Met behulp van informatie uit onlinevideo’s en ISIS-contacten bouwden deze mannen 100 explosieven. Als dit complot niet was ontdekt, hadden de resultaten verwoestend kunnen zijn.Het Noordfront

De botsing tussen Israël en Hezbollah is voor iedereen duidelijk te zien aan de raketten die in het zuiden worden afgevuurd en de luchtaanvallen in het noorden. Maandag werden dertig raketten afgevuurd over de grens richting Kiryat Shmona in het noorden van Israël. Dertien werden onderschept en de rest viel in open gebieden. Hamas eiste de verantwoordelijkheid op voor 16 van de raketten; Aangenomen wordt dat Hezbollah de rest heeft ontslagen. Van zijn kant stuurt de IDF regelmatig vliegtuigen, raketten en bewapende drones naar strategische doelen in Libanon. Van vrijdagavond tot zaterdagochtend werden zeven Hezbollah-terroristen gedood door luchtaanvallen. Bij één drone-aanval werd Abbas Ahmed Halil, kleinzoon van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, gedood. Halil was lid van de pro-Iraanse Imam Hossein-divisie. Bij de aanval kwamen ook twee van zijn landgenoten om het leven. Volgens Hezbollah zijn sinds het begin van de oorlog 226 strijders gedood.

Ook Syrië bereidt zich voor op oorlog. Vorige week vond een gecombineerde land- en zeeoefening plaats door het Syrische leger. Deze week voert het Syrische leger als vervolg hierop een enorme militaire oefening uit. Gisteren werden vanuit Syrië raketten afgevuurd richting de Golanhoogvlakte. Israël nam onmiddellijk wraak met een aanval op Syrië.


Iran

De verkiezingen in Iran vertelden het verhaal van een teleurgestelde en gedesillusioneerde bevolking. In een systeem waarin er geen kans bestaat dat de regerende partij wordt verslagen, kan de houding van het volk worden afgeleid uit de opkomst van de kiezers. Bij de verkiezingen van zaterdag kwam slechts 41% van de kiesgerechtigden naar de stembus. Dat is de laagste opkomst sinds de Islamitische Revolutie. Een deel van de reden voor de frustratie van de burgers is de slechte economie. De zwarte marktkoers van de Iraanse Rial, bekend als de minst waardevolle valuta ter wereld, nadert nu de 600.000 rials per Amerikaanse dollar op de zwarte markt. Dit is de laagste waarde die de munt ooit heeft gehad.


Rusland

Gisteren trof een Russische raket de Oekraïense stad Odesa, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Ongeveer 500 meter verwijderd van de ontploffing gaf de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis een rondleiding door het gebied. Niemand in hun gevolg raakte gewond. Rusland beweerde dat ze mikten op een hangar waar onbemande legerschepen stonden.

Oekraïne richtte zich op zijn beurt op een bemand Russisch schip. Droneboten werden gericht op het Russische korvet Sergej Kotov en stuurden de patrouilleboot naar de bodem van de Zwarte Zee nabij de Krim. Als een Bloomberg-rapport serieus moet worden genomen, moet Oekraïne elke overwinning vieren nu het nog kan. De studie beweert dat Rusland tegen de zomer de verdedigingslinie van Oekraïne zou moeten kunnen doorbreken.


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de engelstalige nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Wil je Jezus leren kennen?


Wij leggen jou graag persoonlijk het evangelie uit.

Contact

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.