Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 26 januari 2023

27 januari 2023

Het Westen maakt zich grote zorgen terwijl Rusland oprukt
De afgelopen week hebben de Russische troepen aanzienlijke vooruitgang geboekt aan het oostfront bij de Donbas-stad Bakhmut en aan het zuidfront bij Zaporizhzhia. Velen in het Westen maken zich grote zorgen omdat de Oekraïense strijdkrachten elke dag driecijferig personeelsverlies lijden. Drie dagen geleden namen vier onderministers in Oekraïne en vijf districtshoofden allemaal plotseling ontslag, wat leidde tot speculaties dat Moskou op het punt staat een grote aanval te lanceren. Verschillende westerse landen staan ​​onder druk om Oekraïne te helpen met zijn slinkende militaire voorraden. Washington heeft Kiev laten weten dat het 31 M1A1 Abrams-tanks naar hen zal sturen. Dit opende de deur voor Berlijn om ook Leopard-2-tanks naar Oekraïne te verschepen. Polen stuurt al gepantserde voertuigen en bewapening naar Oekraïne. Het is waarschijnlijk dat ze ook enkele van hun eigen in Duitsland gemaakte Leopard-2-tanks zullen vervoeren, net als Spanje. Slowakije stuurt 30 T-72 tanks van Russische makelij naar Oekraïne om tegen de Russen te gebruiken. Toch begint de situatie voor Oekraïne er slecht uit te zien, en het is mogelijk dat dit conflict in de komende weken tot een einde komt.

Russisch oorlogsschip voerde richting de Amerikaanse kust
Alarmbellen gingen af ​​toen het Russische fregat, admiraal Gorshkov, afweek van zijn koers naar Zuid-Afrika en naar het westen afsloeg. Wat waarnemers grote zorgen baarde, vooral in het huidige geopolitieke klimaat, was dat het oorlogsschip “niet te stoppen” Zircon hypersonische kruisraketten aan boord had en in de richting van de Amerikaanse kust voer. Gisteren meldde het Russische persbureau TASS dat het slechts om een ​​militaire oefening ging. Admiraal Gorshkov voerde een computersimulatie uit van het afvuren van een hypersonische raket op een vijandelijk schip op een afstand van 900 km. Eerder deze maand suggereerde de voormalige Russische president en brandweerman Dmitry Medvedev dat de met Zircon bewapende Gorshkov ergens binnen 160 kilometer van de Potomac-rivier zou moeten worden geplaatst.

Estland overweegt de Finse Golf af te sluiten voor Rusland
Dit zou hen in staat stellen om aan boord te gaan en alle schepen die vanuit de Oostzee binnenkomen te onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze zich aan de sancties tegen Rusland hielden. Ze konden ook legaal aan boord gaan van Russische oorlogsschepen of hen verbieden om door de golf te varen op weg naar de Oostzee en uiteindelijk naar de Atlantische Oceaan. In de ogen van Rusland zou dit een gerechtvaardigde reden voor oorlog zijn. En omdat Estland een NAVO-land is, kan de situatie heel snel escaleren.

Finland overweegt toetreding tot de NAVO zonder Zweden
Finland bevindt zich op een punt waar het overweegt afstand te nemen van Zweden om eindelijk zijn bod op het NAVO-lidmaatschap door Turkije te laten goedkeuren. Om een ​​nieuw land toe te laten tot de alliantie, moet er een unanieme beslissing zijn. Turkije blokkeert de Noordse landen vanwege beschuldigingen dat ze Koerdische militanten huisvesten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan staat binnenkort voor verkiezingen en probeert zich sterk te maken voor de islam om steun van het volk te krijgen. Een paar dagen geleden verbrandde iemand een koran buiten de Turkse ambassade in Stockholm, waarmee hij in wezen de doodsteek luidde voor elke mogelijkheid dat Erdogan zou instemmen om Zweden toe te laten tot de NAVO. Als Finland een kans wil maken, moet het land misschien hun duostatus veranderen in een solo.

Syrië en Rusland zetten nieuwe luchtverdediging op in Oost-Aleppo
Syrië en Rusland hebben onlangs gezamenlijk de militaire luchtmachtbasis al-Jarrah hersteld en vervolgens bewapend met de door Rusland gemaakte Pantsir-S1 en Buk M2E luchtverdedigingssystemen. Waarom deze kleine basis herbouwen? De luchthaven van Damascus krijgt regelmatig bezoek van de Israëlische luchtmacht (IAF) wanneer er een nieuwe lading militair materieel uit Iran arriveert, dus de IRGC-zware vrachtvliegtuigen beginnen nu af en toe te landen in Aleppo. Aangezien de al-Jarrah-basis zich op ongeveer 60 km van de internationale luchthaven van Aleppo bevindt, ligt deze ruim binnen het beschermingsbereik van het Buk M2E-systeem. Dit zal een uitdaging vormen voor de IAF terwijl ze proberen de Syrische luchtverdediging te neutraliseren zonder de Russen te schaden.

UAV-aanval op Amerikaanse luchtmachtbasis in Syrië
Drie zelfmoorddrones richtten zich vrijdag op het Amerikaanse Al Tanf Garrison in het zuidoosten van Syrië. Twee van de drones werden neergeschoten door het Amerikaanse luchtverdedigingssysteem Coyote. De derde drone kwam er doorheen en verwondde twee leden van het Syrische Vrije Leger. Bij de aanval raakte geen Amerikaans personeel gewond.

De VS heeft zijn militaire paraatheid geschaad door Oekraïne te bevoorraden
Het Centrum voor Strategische en Internationale Studies bracht een rapport uit waarin stond dat de supermacht, door zoveel precisiegeleide munitie over lange afstand te sturen om Oekraïne te helpen in zijn strijd tegen Rusland, zijn eigen noodzakelijke middelen heeft uitgeput. Bovendien is de Amerikaanse defensie-industrie niet bereid om de productie op te voeren mocht dat nodig blijken. Het rapport speculeerde dat als Washington toevallig verwikkeld zou raken in een oorlog tegen China over Taiwan, het Amerikaanse leger binnen een week zonder de benodigde hightech munitie zou komen te zitten.

VS en Israël lanceren belangrijke militaire oefening
Om het Iraanse islamitische regime eraan te herinneren dat de VS en Israël hen nog steeds in de gaten houden, lanceerden de twee landen maandag Juniper Oak 2023, de “grootste en belangrijkste” gezamenlijke militaire oefening met live-fire tot nu toe. Meer dan 7500 gecombineerd personeel, 140 vliegtuigen, 12 marineschepen en artilleriesystemen uit beide landen nemen deel aan de oefening afgelopen week. Eerder deze maand beweerde de vertrekkende stafchef van de IDF, generaal Aviv Kohavi, dat Israël volledig voorbereid en bereid is om alles te doen wat nodig is om te voorkomen dat Iran kernwapens krijgt. Het aantonen van de relatie tussen de VS en Israël is een belangrijk onderdeel om die dreiging “tanden” te geven. Momenteel wordt geschat dat Iran ongeveer “twee weken” verwijderd is van het hebben van voldoende 90% verrijkt uranium voor verschillende atoombommen, mochten ze ervoor kiezen om het verrijkingsproces te voltooien.

Iran haalt naar Europa uit in een “War of Words”
Vorige week stemde het Europees Parlement om de EU aan te bevelen de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) van Iran tot terreurorganisatie te verklaren. Als vergelding antwoordde de Iraanse parlementsvoorzitter Mohammad Bagheri Ghalibaf afgelopen vrijdag: “Als het voorstel van het Europees Parlement om de IRGC tot een terroristische organisatie te verklaren wordt goedgekeurd, zal het Iraanse parlement wraak nemen en de Europese regering te benoemen tot terroristen. Hun legers zetten ze op de ’terrorismelijst.” Dit is een herziening van het originele officiële antwoord van de Supreme Leader, waarin staat: “Ik ben rubber en jij bent lijm. Wat je ook zegt, het kaatst tegen mij af en blijft aan jou kleven.’

Valutavrije val in Iran en Libanon
Nog meer bewijs dat misdaad niet loont; de regeringen in zowel Teheran als Beiroet zien dat hun valuta’s in een voortdurende vrije val zitten. In Iran bereikte de rial zondag een laagterecord van 450.000 voor een enkele dollar op de open markt. Afgelopen vrijdag bereikte de Libanese lira een laagterecord van 50.000 per dollar. Vijf dagen later had het nog eens tien procent verloren en handelde tegen 55.000 lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In 2019 was de wisselkoers 1500 lira per dollar.

Brazilië en Venezuela hernieuwen relaties
Al vier jaar zijn de spanningen hoog tussen Brazilië en Venezuela, sinds de vorige Braziliaanse president Jair Bolsonaro de president van de Venezolaanse Nationale Vergadering, Juan Guaidó, steunde in zijn poging in 2019 om Nicolás Maduro uit het presidentschap van het land te verdrijven. Nu Bolsonaro eruit is en Lula da Silva, een man naar Maduro’s eigen hart, erin zit, lijkt het erop dat de twee landen bereid om het weer goed te maken. Helaas is het zeer waarschijnlijk dat het presidentschap van Lula hetzelfde vernietigende effect op Brazilië zal hebben als Maduro op Venezuela. Bid voor de mensen in Brazilië!


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.