Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 25 januari 2024

26 januari 2024

De stemming in mijn land is gespannen. Hoewel de operatie in Gaza buitengewoon goed verloopt, weten we dat de grote oorlog nog moet beginnen. Het conflict met Hezbollah moet komen, en het zal komen. Als dat gebeurt, zal het wreed zijn voor het hele land. Hezbollah is veel beter bewapend, veel beter gefinancierd en veel beter opgeleid dan Hamas. De Iron Dome en onze andere luchtverdedigingssystemen kunnen slechts een beperkte hoeveelheid doen tegen de duizenden raketten die over onze noordgrens zullen razen. Ik verwacht ten volle dat tegen de tijd dat alles gezegd en gedaan is, de skyline van Tel Aviv er anders uit zal zien, net als veel andere delen van het land.

De ontberingen die veel gezinnen nu het meest ervaren, en die naar verwachting alleen maar erger zullen worden, zijn de scheiding van echtgenoten en ouders van hun kinderen. Mijn vrouw en ik hebben al een van onze kinderen die is opgeroepen voor het leger. We verwachten dat dit aantal de komende maanden zal stijgen naar drie van onze vier. Velen zijn sinds het begin van het conflict van huis geweest, en de daaruit voortvloeiende sluiting van bedrijven en de daarmee gepaard gaande financiële ontberingen zijn verwoestend geweest.

De komende maanden zullen opnieuw een moeilijke, maar noodzakelijke tijd zijn. We kunnen niet langer leven met de voortdurende dreiging van een strijdlustig en actief terroristenleger vlak over onze grens. Nogmaals, dit zal geen oorlog met Libanon zijn, maar het zal een oorlog in Libanon zijn. Hezbollah is volledig verankerd in dat land, en ze zijn zo geïnfiltreerd in de regerings- en leiderschapsinfrastructuur van het land dat het grote percentage Libanese burgers dat hen wanhopig weg wil hebben geen macht of autoriteit heeft om er iets aan te doen.

De oorlog in het noorden van Israël zal waarschijnlijk niet alleen in Libanon blijven. De vele terroristische milities die in Syrië zijn gevestigd, maken het waarschijnlijk dat de Israëlische strijdkrachten (IDF) een dubbel noordelijk front zullen hebben. Het Israëlische leger heeft al vier divisies, oftewel ongeveer 100.000 soldaten, naar het noorden verplaatst. Dit is vier keer het gebruikelijke aantal.

Veel van Israëls bondgenoten zetten ons onder druk om een ​​einde te maken aan de vijandelijkheden, net als enkele groeiende oppositionele stemmen binnen het land. Ik zou willen dat we hieraan konden voldoen, maar dat kunnen we niet. Als we onze vijanden de vrede en de tijd gunnen die nodig is om zich te herbewapenen, zullen ze op een dag ongetwijfeld weer in actie komen. En deze keer zullen ze nog sterker terugkomen dan voorheen. Dat kunnen we niet laten gebeuren.

Bid alstublieft voor wijsheid voor premier Benjamin Netanyahu en zijn leiderschapsteam. Bid hetzelfde voor de generaals die de acties van de IDF leiden. En bid voor veiligheid voor degenen onder ons die aan de ontvangende kant van de Hezbollah-raketten zullen staan, evenals voor de onschuldige Libanese burgers die vastzitten in het oorlogsgebied dat door Hezbollah is gecreëerd.


Het Midden-Oosten

Gaza

Israël ging maandag in rouw nadat de IDF het grootste verlies aan mensenlevens in één dag had geleden sinds het begin van de oorlog. Een groep reservisten was bezig met het plaatsen van explosieven om een ​​gebouw neer te halen dat door Hamas werd gebruikt, toen een RPG op hen werd afgevuurd. Het projectiel explodeerde en bracht de ladingen waarmee ze werkten tot ontploffing. De ontploffing bracht het gebouw erboven neer en bracht het naastgelegen gebouw met de grond gelijk. Eenentwintig soldaten verloren het leven. Een tweede RPG werd afgevuurd op een tank die de reservisten bewaakte, waarbij nog twee soldaten omkwamen. We zijn een klein land en we voelen diep het verlies van elke soldaat die tijdens zijn dienst wordt opgenomen. Ik heb bijvoorbeeld de hele nacht niet geslapen toen ik het rapport hoorde.

De Slag om Khan Yunis blijft woeden. Het overnemen van deze geboortestad voor veel van de Hamas-leiders is van strategisch essentieel belang als de IDF een sterke voet aan de grond wil krijgen in centraal Gaza. Het tunnelsysteem is enorm en bevat het hoofdkwartier van de meeste terroristische leiders die zich hebben omringd met een menselijk schild van onze 136 gijzelaars. De actie hier is moeilijker dan die in Gaza-stad en de omliggende gebieden, omdat er nog steeds veel Gazaanse burgers schuilen in het gebied. De IDF moet zeer nauwkeurig zijn in hun acties en hun militaire inlichtingendienst moet sterk zijn als ze de terroristen effectief willen uitschakelen zonder niet-strijders te schaden. De moeilijkheid van hun taak wordt nog vergroot door de vele leden van Hamas die zonder uniform opereren. Deze terroristische soldaten zullen ongewapend en verkleed als burgers uit tunnels komen. Eenmaal op straat pakken ze een van de duizenden wapens die overal in de stad liggen opgeborgen en openen ze het vuur.

Maar wat deze oorlog het moeilijkst maakt, is dat de IDF een nieuw soort oorlogvoering voert waar geen enkel leger in de geschiedenis mee te maken heeft gehad. Terwijl we de moeilijke bovengrondse oorlog voortzetten, moeten we tegelijkertijd de vrijwel onmogelijke strijd onder de grond voeren in het doolhof van tunnels waar 20.000 goedgetrainde terroristen zich schuilhouden. Dit is wat zo lang duurt. We moeten stap voor stap te werk gaan, van hiel tot teen, en altijd vooruit, opzij en achterom kijken. Ja, we sluiten ze van alle kanten in en uiteindelijk zullen we ze te pakken krijgen. Maar dit soort oorlogvoering vereist absoluut voorzichtigheid en geduld!

Helaas zitten onze televisiestudio’s vol met militaire commentatoren die klagen dat de IDF alleen maar watertrappelt en nergens heen gaat. Maar deze mannen zijn gewoon mislukte voormalige generaals die in de meeste gevallen verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin we ons bevinden. Helaas is hun idiote retoriek verantwoordelijk voor het creëren van onbehagen en twijfel jegens de IDF en de regering in de harten van velen wier dierbaren zijn geroepen om zichzelf in gevaar te brengen.

Zowel Hamas als Israël hebben naar verluidt voorwaarden aangeboden die het conflict zouden beëindigen. Het aanbod van Hamas beloofde een vrijlating van alle overgebleven gijzelaars in ruil voor een einde van de oorlog, een volledige terugtrekking van de IDF uit Gaza, een vrijlating van alle Palestijnse gevangenen, inclusief degenen die veroordeeld zijn voor terroristische moorden, en een garantie dat Hamas Gaza zou kunnen besturen. Niet gehinderd door Israël. Met andere woorden, ze willen dat Israël zich overgeeft. Israël daarentegen beloofde een einde aan de oorlog als Hamas zes vooraanstaande leden van hun leiderschap permanent zou verbannen en alle Israëlische gijzelaars zou vrijlaten. Hamas weigerde.

Als het erop aankomt, wankelt Hamas. Israël heeft in slechts 110 dagen 60% van de strijdmacht van de organisatie gedood of uitgeschakeld. Het enige dat hen nog rest is een wachtspel te spelen. Ze weten dat de mondiale opinie snel naar hun kant verschuift. Hoe langer ze overleven, hoe beter ze denken dat hun uiteindelijke voorwaarden zullen zijn.


Libanon en Syrië

Hoewel er nog geen volledig conflict is uitgebroken aan de noordgrens van Israël, is er nog steeds dagelijks activiteit. Hezbollah vuurt regelmatig tientallen raketten af, gericht op Israëlische steden en dorpen. Israëlische aanvallen, met straalvliegtuigen, raketten en drones, op de infrastructuur van de terroristische organisatie en op de terroristen zelf zijn een bijna dagelijkse gebeurtenis. Zoals hierboven vermeld, zijn beide partijen bezig met het trainen en voorbereiden van de komende oorlog.

Ten oosten van Libanon in Syrië bereiden terroristische milities zich voor op hun kans om zuidwaarts over de Israëlische grens te racen. Dit tweede front in het komende noordelijke conflict is puur een product van Iran, dat deze gewelddadige bendes bewapent en financiert. Als bewijs van de activiteiten van Teheran in Syrië doodde een zaterdagse raketaanval in Damascus, met dank aan Israël, het hoofd van de Iraanse inlichtingendienst van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) voor Syrië en vier andere leden van de IRGC. De Perzische ayatollahs zijn niet sterk genoeg om Israël rechtstreeks aan te vallen, dus gebruiken ze wegwerpbare Arabische handlangers om hun vuile werk op te knappen.

Langs de Syrisch-Israëlische grens heeft zich een interessante ontwikkeling voorgedaan, die zijn oorsprong vindt in het hoge noorden. Rusland heeft zijn aanwezigheid in Syrië geleidelijk afgebouwd, omdat er steeds meer troepen nodig zijn in Oekraïne. De Russische luchtmacht is nu echter begonnen met het vliegen van patrouilles langs de “Bravo-lijn”, die de Golanhoogvlakte verdeelt tussen Syrië en Israël. Hoewel het Russische leger sinds 2015 in Syrië is, is dit de eerste keer dat zijn vliegtuigen regelmatig patrouilleren langs de noordgrens van Israël. Benieuwd of dit een opmaat is naar de Ezechiel 38 oorlog als aanleiding voor de eindtijd.


De VS en Israël

Na gesprekken met premier Benjamin Netanyahu vrijdag verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden dat de premier niet gekant is tegen een mogelijke tweestatenoplossing. Dit leek als nieuws te komen voor Netanyahu, die de volgende dag op X postte: “Ik zal geen compromis sluiten over de volledige Israëlische veiligheidscontrole over het hele grondgebied ten westen van Jordanië – en dit is in strijd met een Palestijnse staat.”

Het is niet verrassend dat de reactie van de premier de Verenigde Naties in verwarring bracht. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres plaatste de volgende dag zijn antwoord op X: “De weigering om de tweestatenoplossing voor Israëli’s en Palestijnen te aanvaarden, en de ontkenning van het recht op een eigen staat voor het Palestijnse volk, zijn onaanvaardbaar.” Hé, Tony, zijn jullie niet die jongens die zojuist het voorzitterschap van de VN-conferentie over ontwapening dit jaar aan Iran hebben overgedragen? Over onaanvaardbaar gesproken!

De druk die de VS op Israël uitoefenen om een ​​einde te maken aan de oorlog en een daaropvolgende tweestatenoplossing drijft een wig tussen twee historisch sterke bondgenoten. Wat het meest verergerend is, is dat de harde verkoop van twee staten puur politiek van aard is. De huidige regering ziet verkiezingen aankomen, en de zittende regering heeft deze overwinning hard nodig. Zijn internationale staat van dienst is afschuwelijk, zoals blijkt uit het aantal mondiale gemilitariseerde conflicten dat sinds zijn aantreden is uitgebroken. Als de huidige inwoner van het Witte Huis nog een termijn in functie blijft, zal de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël waarschijnlijk onherstelbaar beschadigd worden.


De VS en de Houthi’s

Weet je nog vier jaar geleden, toen de vrede zich verspreidde in het Midden-Oosten? Dat is niet langer waar. Amerikaanse bases in Syrië en Irak worden dagelijks aangevallen. De New York Times schat dat 70 leden van het Amerikaanse leger gewond zijn geraakt door pro-Iraanse milities tijdens de 140 aanvallen die hebben plaatsgevonden sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas. Washington heeft op deze aanvallen gereageerd met luchtaanvallen, die tot nu toe niet voldoende zijn geweest om de terroristen tegen te houden.

Nu hebben de VS het tegen de Houthi’s opgenomen in wat het Amerikaanse leger Operatie Poseidon Archer heeft genoemd. Het Amerikaanse leger is ongelooflijk en ik heb veel respect voor degenen die dienen. Helaas worden ze in een conflict gestuurd met een horde ronduit gekke mensen. Serieus, de Houthi’s lopen op blote voeten rond, allemaal stoned van hun geest door khat, een kauwbaar verdovend blad. Ze zijn heel moeilijk te verslaan omdat ze niet rationeel denken. Vraag het maar aan de Saoedi’s die de afgelopen acht jaar tegen hen hebben gevochten.

Volgens de Houthi’s is hun doel het sluiten van de drie belangrijkste waterwegen in wat zij de Al-Aqsa-driehoek noemen: de Bab-el-Mandeb, de Straat van Hormuz en het Suezkanaal. Dit zou Israël afsnijden van de broodnodige olie en gas uit Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Dit is een overdreven geavanceerd plan voor deze terroristische groepering, dus het is geen verrassing dat hun marionettensnaren in de handen van de Iraanse ayatollahs terechtkomen. Van de 75 doden bij de Amerikaanse en Britse luchtaanvallen van vorige week op de Houthi’s in Jemen waren er negen buitenlandse adviseurs. Drie van hen waren lid van de Iraanse IRGC en zes behoorden tot Hezbollah.


De Iraanse Octopus

Dit brengt ons nu bij wat ik de Iraanse octopus noem. In elke slechte situatie die zich in het Midden-Oosten voordoet, kun je een radicaal Iraans-islamistische tentakel vinden. Ze zijn allemaal verbonden aan het belangrijkste lichaam van de ‘Octopus’ Teheran.

  • Hezbollah in Libanon,
  • Hamas in Gaza en de Westelijke Jordaanoever,
  • de terroristische milities in Syrië en Irak,
  • de Houthi’s in Jemen,

De vorige Amerikaanse regering had Iran onderdrukt. De sancties waren krachtig en de dreigementen tegen ongewenste acties waren reëel. Toen trad de nieuwe president aan en binnen anderhalve maand had hij de sancties ingetrokken, waardoor miljarden dollars naar de Iraanse economie konden stromen. Sinds die tijd hebben de ayatollahs zich aangemoedigd gevoeld om hun kwade invloed door het hele Midden-Oosten te verspreiden, wat conflicten en instabiliteit veroorzaakte.

Een gebrek aan nabijheid en politieke macht beperkt Israël in wat het in de praktijk met Iran kan doen zonder enorme geopolitieke gevolgen te hebben. Als gevolg daarvan zijn we genoodzaakt om vooral de symptomen aan de andere kant van onze grenzen aan te pakken. De Verenigde Staten hebben echter de kracht en de slagkracht om de ziekte aan te pakken. Maar in plaats van Teheran onder druk te zetten om de aanvallen uit Jemen, Irak en Syrië stop te zetten, besteedt de Amerikaanse regering al haar inspanningen aan het opsporen van gedrogeerde Houthi’s in de havens van Sanaa. Je stopt een octopus niet door een tentakel af te snijden. Je moet achter het lichaam aan gaan.


 

Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de engelstalige nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.