Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 24 augustus 2023

25 augustus 2023

Prigozhin – hoofd van de Wagner Group –  vermoord in opdracht van Poetin?
Velen van jullie herinneren zich misschien de poging tot staatsgreep tegen Vladimir Poetin in juni. De mars naar Moskou werd geleid door Yevgeny Prigozhin, hoofd van de Wagner Group (huurlingenleger). De relatie tussen Poetin en Prigozjin was een tumultueuze vriendschap, waarbij laatstgenoemde voortdurend bij de president klaagde dat de generaals van het leger hen niet goed bevoorraadden in hun strijd tegen de Oekraïense strijdkrachten. Toen hij eindelijk genoeg had van de ontberingen, leidde Prigozhin zijn troepen op een trektocht naar de Russische hoofdstad. Maar voordat hij zijn bestemming bereikte, werd de staatsgreep op mysterieuze beëindigd, waardoor mensen zich afvroegen welke troefkaart Poetin had gebruikt tegen de leider van de Wagner Group. Ze vroegen zich onder andere af of de mars naar Moskou überhaupt wel echt was. Of was het gewoon een list die de twee oude vrienden als afleidingsmanouvre hadden bedacht?

Na de poging tot deze staatsgreep werden verschillende sancties tegen de Wagner-groep afgekondigd, maar al snel leek alles weer normaal. Wagner-troepen bevonden zich in Wit-Rusland, Niger en andere delen van West-Afrika, en Oekraïne. Prigozhin heeft zojuist afgelopen dinsdag een video uit Afrika vrijgegeven waarin hij vertelt hoe Moskou een belangrijke speler op het continent zou worden. Maar zoals iedereen die met Rusland te maken heeft gehad weet, is wraak een gerecht dat het beste koud geserveerd kan worden.

Gistermiddag viel er een vliegtuig uit de lucht in de Russische Tver-regio, waarbij iedereen aan boord om het leven kwam. Getuigen zeggen dat het is neergeschoten. Al snel werd ontdekt dat aan boord van het vliegtuig Yevgeny Prigozhin en zijn onderbevelhebber, Dmitry Otkin, zaten. De les? Sta niet aan de verkeerde kant van Vladimir Poetin.

Palestijnse terroristen nemen nog meer onschuldige levens
Een 60-jarige joodse vader en zijn 28-jarige zoon reden zaterdag naar een autowasplaats in Huwara, op de Westelijke Jordaanoever, waar ze van dichtbij werden neergeschoten door een Palestijnse terrorist. Shay Silas Nigreker en Aviad Nir, bekend en geliefd bij velen, werden zondagavond begraven, terwijl de klopjacht op hun moordenaar voortduurde. Maandag werd in Hebron, ook op de Westelijke Jordaanoever, Batsheva Nigri, een Joodse kleuterleidster en moeder van drie kinderen, gedood toen een terrorist in een passerend voertuig, de auto waarin ze zat met kogels doorspekte. Ze overleed ter plaatse, terwijl een man met wie ze reisde in ernstige toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. Twee Palestijnen werden de volgende dag gearresteerd voor de schietpartij. Tijdens een bezoek aan de plaats van de moord op Nigri legde Yoav Gallant, de Israëlische minister van Defensie, de schuld voor de recente terroristische aanslagen neer bij Teheran. Hij zei: “Het is belangrijk om te begrijpen wat hier gebeurt: het houdt verband met Iraanse financiering en met de proliferatie van wapens onder de Iraanse richtlijn…. Iran zoekt naar alle middelen om de burgers van Israël schade toe te brengen.”

Immigranten blijven Israël binnenstromen
Immigranten die alijah maken naar Israël blijven het land binnenstromen. In de eerste helft van het jaar verklaarden 34.530 mensen dat hun nieuwe thuis binnen de landsgrenzen van Israël lag. Het aantal zou hoger zijn, maar Rusland heeft hun emigratiestroom tot een onder druk gezet waardoor slechts 2.500 mensen per maand naar Israël kunnen verhuizen. Dit ondanks het feit dat er ongeveer 60.000 Russische Joden zijn die bereid zijn alijah te maken zodra ze de kans krijgen. In 2022 kwamen ongeveer 75.000 immigranten in Israël.

Tel Aviv opent de eerste metro van Israël
Na zeven jaar werk, inclusief talloze vertragingen, werd Israëls eerste lightraillijn gelanceerd in Tel Aviv. De Rode Lijn beslaat 24 km, waarvan de helft ondergronds. In de toekomst zullen er drie lightrail- en drie metrolijnen worden toegevoegd. Ter gelegenheid van deze gedenkwaardige gebeurtenis zei premier Benjamin Netanyahu: “Dit is een feestelijke gebeurtenis voor Israël. Vandaag realiseren we de transportvisie van Israël: we hebben het beloofd en we hebben het waargemaakt.”

Israël verhoogt de gasinvoer om Egypte te helpen
Egypte nadert een energiecrisis omdat hun energieverbruik toeneemt. Daarom hebben ze contact opgenomen met hun buurland Israël om te helpen. Nu al gaat 43% van de Israëlische aardgasproductie naar Egypte en Jordanië, wat ertoe heeft bijgedragen dat de deuren van vriendschap iets wijder open zijn gegaan. Nu zal Israël zijn productie de komende jaren verhogen om Egypte te helpen met hun energie problemen. Sommige energiebewuste mensen in Israël zijn bezorgd dat toenemende export zou kunnen leiden tot een energietekort in Israël naarmate de vraag groeit. De Israëlische minister van Energie heeft de nee-zeggers echter gerustgesteld en gegarandeerd dat er voldoende voorraden overblijven voor binnenlands gebruik.

Israëlische luchtaanval treft Iraanse doelen in Syrië
Israëlische straaljagers en geleide raketten hebben maandagochtend doelen in en rond Damascus getroffen. Het doelwit waren Iraanse en Hezbollah-faciliteiten, evenals een nieuwe Iraanse wapenzending die op de luchthaven van Damascus was aangekomen. Vier Syrische soldaten kwamen om bij de aanval en nog eens vier raakten gewond. In gerelateerd nieuws publiceerde de Washington Post afgelopen donderdag een verhaal waarin zij beweren dat de Mossad afgelopen januari een dronefabriek in Isfsahan, Iran, heeft gebombardeerd, terwijl Russische functionarissen daar waren om de faciliteit te bezichtigen. De Russen werden binnen gehouden voor het geval de Israëliërs ook hen zouden aanvallen.

Iran beweert westerse spionnen te hebben gevangengenomen en geëxecuteerd
Als je denkt dat de mensen die Iran vasthoudt gijzelaars zijn, heb je het mis, althans volgens de minister van Inlichtingen van het land, Esmail Khatib. Het zijn eigenlijk ‘spionnen uit Zweden, Frankrijk en Groot-Brittannië’. Vanwege hun spionagedaden zijn een aantal “spionnen geëxecuteerd”, beweert Khatib.

Teheran brengt nieuwe aanvalsdrone uit
Het ministerie van Defensie van Iran heeft dinsdag een nieuwe offensieve drone onthuld, de Mohajer-10. Deze UAV, die opvallend veel lijkt op een Amerikaanse MQ-9 Reaper-drone, is in staat meerdere soorten wapens tot 300 kg te vervoeren. Met een bereik van 2.000 km en een gemiddelde snelheid van 350 km/uur kan dit nieuwe wapen tot 24 uur achter elkaar in de lucht blijven. Ik moet de eer geven waar de eer toekomt: dat is een eng vliegtuig.

Nachtelijke drone-aanvallen in Moskou
Dinsdag was de zesde nacht op rij dat Oekraïense drones gebouwen in Moskou beschadigden. De aanval op die specifieke avond was zo belangrijk dat alle luchthavens in de hoofdstad werden afgesloten. Ondertussen blijft Moskou Oekraïne bestoken met zijn raketten. Zaterdag raakte een Russische ballistische raket een theater in het centrum van Tsjernihiv, waarbij tien mensen om het leven kwamen en elf gewond raakten. Ondanks het voortdurende verlies aan mensenlevens bleek uit een opiniepeiling dat 90,4% van de Oekraïners niet bereid is gebieden aan Rusland af te staan, ook al zou het betekende dat hiermee de oorlog zou worden beëindigt.

Rusland faalt en India slaagt in de maanrace
Het goede nieuws voor het Russische ruimteprogramma is dat hun Luna-25-ruimtevaartuig zaterdag helemaal naar het oppervlak van de maan is gekomen. Het slechte nieuws is dat het met een extreem hoge snelheid reisde, waardoor het “ophield te bestaan”, aldus Roskosmos, het Russische staatsruimtevaartbedrijf. Hun tegenstander in deze moderne race naar de maan was India, dat woensdag feest vierde terwijl hun ruimteschip, de Chandrayaan-3, zachtjes op het maanstof neerdaalde. India is het vierde land dat een ruimtevaartuig op de maan laat landen, maar het is ook het eerste land dat een landing in zijn onontdekte zuidelijke poolgebied plaatst.

De toenemende invloed van China via de BRICS
Het economische blok van de BRICS kwam deze week bijeen in Johannesburg. Een van de belangrijkste onderwerpen die door de vijf lidstaten, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, werd besproken, was het uitbreiden van hun samenwerking met meer landen. Er zijn al meer dan twintig landen die zich willen aansluiten, en op de top werd besloten om de deuren te openen voor Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Westen moet deze groeiende economische alliantie in de gaten houden. Het is de perfecte locatie voor China om zijn mondiale belangen en invloed te blijven verspreiden naar landen die zich voorheen aansloten bij Europa en de Verenigde Staten. In 2001, toen het blok nog BRIC was zonder Zuid-Afrika, voorspelde Goldman Sachs-econoom Jim O’Neill dat de vier landen in 2050 de wereldeconomie zouden gaan domineren.


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Wil je Jezus leren kennen?


Wij leggen jou graag persoonlijk het evangelie uit.

Contact

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.