Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 23 februari 2023

24 februari 2023

Sinds 7 februari hebben 7.700 aardbevingen het Midden-Oosten opgeschud
Turkije en Noord-Syrië blijven gevoelig voor grondschokken. Sinds de eerste twee grote aardbevingen op 7 februari plaatsvonden, zijn er meer dan 7.700 naschokken geweest. De grootste, met een kracht van 6,4, sloeg maandag in bij de Turkse stad Antakya, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Het vernietigde nog tientallen gebouwen, onder andere in de provincie Hatay nabij de Syrische grens. Het werd gevoeld in Turkije, Syrië, Libanon, Israël en Egypte. Het dodental van de oorspronkelijke aardbeving is gestegen tot meer dan 45.000 mensen, met 122.000 gewonden.

Israël richt zich op Iraanse drone-experts in Syrië
Israëlische straaljagers doodden minstens 5 en verwondden 15 anderen bij een aanval op de wijk Kafar Sousah in Damascus. Doel was een bijeenkomst van Iraanse experts over de ontwikkeling van drones. Sommige rapporten geven aan dat het eigenlijk acht hooggeplaatste functionarissen van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) waren die werden gedood.  Terwijl anderen zeggen dat een Syrische ingenieur en een Iraanse functionaris onder de doden waren. Het getroffen gebied doet dienst als veiligheidszone met kantoren en afdelingen van de Quds Force van de IRGC. Volgens het beleid weigert Israël zijn rol in de aanval toe te geven. Rusland veroordeelde later de acties van Israël en noemde het een “flagrante schending” van het internationaal recht.

Netanyahu’s wet op de hervorming van justitie om vernieuwingen in te perken
Dinsdagochtend vroeg werd de wet op de hervorming van het gerechtelijk apparaat van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in eerste lezing aangenomen. Dit wetsvoorstel, zwaar aangevallen door links, zal de groeiende macht van de Israëlische rechterlijke macht beperken door het aantal wetten dat het Hooggerechtshof kan herzien te verminderen. En de bevoegdheid om rechters te benoemen weg te nemen van andere rechters en deze in handen te geven van de wetgevende macht. Er zijn nog een tweede en een derde lezing van het wetsvoorstel die moeten worden aangenomen voordat de hervorming van kracht wordt.

VN-Veiligheidsraad geeft verklaring af waarin Joods recht wordt ontzegd om in historisch thuisland te wonen
De Verenigde Staten hebben samen met andere lidstaten van de VN-Veiligheidsraad de Israëlische nederzettingen in hun historische thuisland aan de kaak gesteld. De verklaring drukte “diepe bezorgdheid en ontzetting” uit over het besluit van Israël om de nederzettingen uit te breiden, terwijl de recente terroristische aanslagen tegen Israël door Palestijnse groeperingen en het feit dat de Palestijnse Autoriteit terrorisme subsidieert en de families van terroristen betaalt, worden genegeerd. Premier Netanyahu bekritiseerde de aanklacht en zei: “De verklaring had niet mogen worden afgelegd en de Verenigde Staten hadden zich er niet bij moeten aansluiten.”

IRGC valt Israëlische tanker aan met behulp van Kamikaze-drones
De Campo Square, een onder Liberiaanse vlag varende olietanker die eigendom is van een Israëliër, was het slachtoffer van een aanval door Shahed-136 zelfmoorddrones van de Iraanse IRGC. Dit zijn dezelfde drones die door Iran naar Rusland worden verscheept voor gebruik in het conflict met Oekraïne. Er zijn geen slachtoffers of schade gemeld.

Sanctiestrijd tussen de EU en Iran
De Europese Unie heeft maandag haar sancties uitgebreid met betrekking tot de gewelddadige onderdrukking door Iran van degenen die protesteerden tegen de dood van Mahsa Amini in september 2022. Bevriezing van tegoeden en visumverboden werden opgelegd aan nog eens 32 Iraanse functionarissen, waardoor het totaal aan sancties op 196 personen en 33 entiteiten komt. Als reactie hierop vaardigde Iran de volgende dag vergeldingssancties uit tegen 23 mensen en 13 industrieën uit de EU en het VK. Wat betreft de protesten, na een tijdelijke stilte… zijn ze weer serieus op gang gekomen.

IAEA erkent 84% uraniumverrijking door Iran
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft toegegeven uranium te hebben ontdekt dat tot 84% is verrijkt in een Iraanse nucleaire installatie. Dit betekent dat dit atoomwaakhondbureau een van de weinige organisaties is die zich nog niet helemaal heeft gerealiseerd dat Iran al een tijdje 90% verrijkt uranium voor wapens heeft.

Irans moordcomplot tegen diaspora-Joden
Er is een complot ontdekt waarbij Iran betrokken was bij het in kaart brengen van de locatie van Joden in de diaspora die het doelwit zijn om te worden vermoord. Het plan, onthuld tijdens een bijeenkomst op hoog niveau in Teheran, was bedoeld om te worden uitgevoerd als Israël de nucleaire installaties van Iran zou aanvallen. Ondertussen oefent de regering-Biden druk uit op het VK om af te zien van het aanwijzen van dezelfde IRGC als een terroristische groepering. Ondanks het feit dat het Europees Parlement die aanwijzing onlangs heeft gedaan, net als de VS onder de vorige regering. Washington kiest ervoor om de moordcomplotten van Teheran tegen onschuldige burgers te negeren in de hoop dat ze op de een of andere manier een mislukte nucleaire deal met Iran nieuw leven in kunnen blazen.

Hooggeplaatste Israëlische politici bevelen na bezoek militaire hulp aan Oekraïne aan
Yuli Edelstein en Ze’ev Elkin, twee Israëlische wetgevers op hoog niveau, hebben maandag een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy in Kiev. Beide mannen komen oorspronkelijk uit Oekraïne en leiden de Oekraïense parlementaire vriendschapsgroep in de Knesset. Na de bijeenkomst gaven ze een gezamenlijke verklaring af die gedeeltelijk luidde: “Israël heeft uitgebreide humanitaire hulp aan Oekraïne verleend en zal dat blijven doen, maar naar onze mening is dat niet genoeg.” De verklaring ging verder met het aanmoedigen van de Israëlische regering om militaire technologieën aan Oekraïne te leveren om te helpen bij de oorlogsinspanning, een gevoel dat Israël zeker in grotere problemen met Rusland zal brengen.

De Amerikaanse president Joe Biden brengt een verrassingsbezoek aan Oekraïne
De dag voor de eenjarige verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne bracht president Joe Biden een verrassingsbezoek aan Kiev. Tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Zelensky bevestigde Biden opnieuw de steun van Amerika aan de natie en zegde hij nog eens een half miljard dollar toe aan militaire hulp. Moskou was van tevoren op de hoogte gebracht van het bezoek en ze boden de beleefdheid aan om een ​​korte pauze te nemen van hun recente favoriete tijdverdrijf, het laten neerregenen van kruisraketten op de hoofdstad.

Gaat China achter Rusland staan door hen militair te helpen?
Nadat de Amerikaanse inlichtingendienst had aangegeven dat China overweegt Rusland militair te helpen bij hun inspanningen tegen Oekraïne, legde minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zondag een verklaring af waarin hij zei dat een dergelijke actie niet goed zou zijn. Blinken zei: “Het was erg belangrijk voor mij om heel duidelijk met  Wang Yi – senior Chinese ambtenaar van het buitenlands beleid –  te delen dat dit een serieus probleem gaat geven.” Het is niet verrassend dat Wang Yi niet vriendelijk reageerde op de verklaring van Blinken en de volgende dag antwoordde: “We accepteren geen Amerikaanse bemoeienis in de betrekkingen tussen China en Rusland.”

De moralistische toespraak van Vladimir Poetin markeert de verjaardag van de militaire operatie
Dinsdag hield aartsvijand Vladimir Poetin een toespraak voor de federale vergadering ter gelegenheid van de eenjarige verjaardag van zijn “militaire operatie” tegen Oekraïne. Daarin benadrukte hij de militaire macht van Rusland en zei dat, aangezien ze niet verslagen kunnen worden op het slagveld, de vijand een informatieoorlog voert. Vervolgens verdedigde hij niet alleen de rechtvaardigheid van zijn daden, maar ook de rechtvaardigheid van de Russische natie. Hij nam de morele hoogstandjes in en sprak over de decadentie van het Westen, zeggende: “Het gaat allemaal om de vernietiging van het gezin, van culturele en nationale identiteit, perversie en misbruik van kinderen, inclusief pedofilie, die allemaal normaal worden verklaard in hun leven. Ze dwingen de priesters om homohuwelijken in te zegenen…. Maar dit is wat ik ze zou willen vertellen: kijk naar de heilige geschriften en de hoofdboeken van andere wereldreligies. Ze zeggen het allemaal, dat familie de vereniging is van een man en een vrouw, maar deze heilige teksten worden nu in twijfel getrokken. Naar verluidt is de Anglicaanse kerk van plan, alleen maar van plan, om het idee van een sekseneutrale god te onderzoeken. Wat valt er te zeggen? Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.” Wat we in zijn woorden zien, is een poging om een ​​gemeenschappelijke basis te creëren met christenen, joden en moslims om hun steun te verwerven. Maar we moeten ons niet laten misleiden door heilig klinkende retoriek. Poetin is een man die alleen in zijn eigen gerechtigheid gelooft. Het is echter door zijn bloedige acties dat we hem zien zoals hij werkelijk is.

VS houdt oefeningen met Zuid-Korea en Japan terwijl Noord-Korea raketten afvuurt
De VS hielden zondag bilaterale oefeningen met Zuid-Korea en Japan. Beide Aziatische landen sloten zich afzonderlijk aan bij Amerikaanse jagers bij het begeleiden van Amerikaanse B-1-bommenwerpers in een show van kracht na het afvuren van intercontinentale ballistische raketten (ICBM) door Noord-Korea in de Zee van Japan. Als dergelijke oefeningen doorgaan, dreigt Noord-Korea met een “ongekend antwoord”.

Dodelijk Marburg-virus opgedoken in West-Afrika
Equatoriaal-Guinea heeft een uitbraak gezien van het dodelijke Marburg-virus, dat 88% van zijn slachtoffers doodt. Het door vleermuizen overgedragen, aan ebola gerelateerde virus heeft al negen levens geëist in het Centraal-Afrikaanse land en nog eens 16 gevallen worden onderzocht.

Abraham Accords in actie in Abu Dhabi
De Abraham-akkoorden waren vorige week volledig te zien in Abu Dhabi, VAE. Eerst werd donderdag het Abrahamic Family House ingehuldigd. Dit interreligieuze centrum is gebouwd om de geschiedenis van religieuze diversiteit van het land te vieren. Het Abrahamic Family House huisvest een synagoge, een moskee en een kerk, allemaal even grote witmarmeren gebouwen, en kan worden toegejuicht, niet vanwege zijn oecumene die probeert de waarde van alle drie de religies gelijk te stellen, maar vanwege het bewijs dat het geeft van de groeiende acceptatie van Israël in de Arabische wereld. De tweede waarneming van de Abraham-akkoorden was op de IDEX 2023 tri-service (leger, marine, luchtmacht) defensietentoonstelling, de grootste in zijn soort. Toen het maandag zijn deuren opende, mochten voor het eerst Israëlische bedrijven meedoen.


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Wil je Jezus leren kennen?


Wij leggen jou graag persoonlijk het evangelie uit.

Contact

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.