Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 22 september 2022

23 september 2022

Gisteren gaf de Russische president Vladimir Poetin  een gedenkwaardige televisietoespraak. De drie hoofdpunten uit zijn betoog:

  • Ten eerste stelt Rusland een “gedeeltelijke militaire dienstplicht” in, opgesteld uit de naar schatting 25 miljoen reservisten van het land, een groep die iedereen omvat die ooit in het leger heeft gediend. De opgegeven reden is dat Rusland zijn landgenoten in betwiste Oekraïense gebieden kan helpen bij het bepalen van hun eigen toekomst. Velen zien echter de recente tegenslagen in Charkov en de opmars van Oekraïense strijdkrachten als de aanzet tot deze actie. De dienstplicht heeft grote opschudding veroorzaakt in de natie en een poging tot een massale uittocht van in aanmerking komende mannen. Er staan ​​lange rijen auto’s aan de Russisch-Finse en Russisch-Georgische grens, en sociale media melden dat luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om te stoppen met het verkopen van tickets aan mannen van 18 tot 65 jaar. Vanaf vandaag zullen er in Rusland controleposten worden opgericht om mannen aan te houden die aan de dienst willen ontsnappen. Degenen die worden ontdekt zullen worden opgeroepen of gevangengezet. Het Parlement heeft een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar bevolen voor degenen die zich niet aan het ontwerp houden.

 

  • De tweede hoofdpunt is het plan van Poetin om vier Oekraïense regio’s te annexeren – Luhansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson. Zijn strategie is vergelijkbaar met wat hij deed op de Krim. De regeringen van deze regio’s zullen een referendum houden. Als de stemmen zeggen dat de meerderheid van de bevolking zich wil afsplitsen van de Oekraïne en deel wil gaan uitmaken van Rusland – wat Rusland zal garanderen – dan zal Moskou de gebieden officieel annexeren. Als al deze vier regio’s deel gaan uitmaken van Rusland, verliest Oekraïne 20% van zijn landmassa. Mocht Oekraïne proberen deze gebieden terug te nemen, dan zal Moskou het zien als een aanval op Russisch grondgebied en het als een oorlogsdaad beschouwen. Als dat gebeurt, zullen de andere landen van het Collectieve Veiligheidsverdrag (CST) – Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan – verplicht zijn zich bij Rusland aan te sluiten in een oorlog tegen Oekraïne.

 

  • Ten slotte herinnerde president Poetin de wereld eraan dat alle wapens mogelijk kunnen worden ingezet in het Oekraïense conflict, inclusief nucleair. “Als de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we zeker alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan ​​om Rusland en ons volk te beschermen. Het is geen bluf”, zei hij tegen zijn publiek. Voormalig bevelhebber van het Europese commando van het Amerikaanse leger, de gepensioneerde luitenant-generaal Ben Hodges, zei dat als Poetin kernwapens gebruikt in de Oekraïne ze bereid zijn om de Russische Zwarte Zeevloot te vernietigen of de Russische bases op de Krim te vernietigen. Als gevolg van de televisietoespraak van Poetin stortte de Russische aandelenmarkt woensdag in en verloor tot 10% van zijn waarde.

Wat de huidige stand van de oorlog betreft: Rusland blijft de civiele infrastructuur in Oekraïne aanvallen. Maandag beschoten ze de kerncentrale Pivdennoukrainsk ten zuiden van Kiev met raketten die op slechts 300 meter van de reactoren explodeerden. De Russen raakten ook een nabijgelegen waterkrachtcentrale.

De Oekraïners die de stad Izium repatrieerden, ontdekten een massagraf met meer dan 440 lichamen. Sommige van de doden leken het slachtoffer te zijn van beschietingen en luchtaanvallen, terwijl anderen tekenen van marteling vertoonden.


In de roerige oorlogswereld vond nog een ander bijzondere ontwikkeling plaats.

  • De Saoedische kroonprins Mohamed bin Salman bemiddelde bij een gevangenenruil tussen Rusland en het Westen. Vijf Britten, twee Amerikanen, een Kroaat, een Zweed en een Marokkaan werden uit Rusland vrijgelaten en naar Saoedi-Arabië vervoerd.
  • De Turkse president Recep Tayyip Erdogan raakte ook betrokken bij een bredere uitwisseling van meer dan 250 mensen. Onder degenen die werden uitgewisseld waren de drie beroemdste commandanten van het Oekraïense Azov-bataljon die betrokken waren bij de lange belegering van de Azovstal-fabriek in Mariupol. Binnen de gevangenenruil naar Rusland bevond zich het pro-Russische lid van het Oekraïense parlement, Viktor Medvedchuk, een oligarch beschuldigd van verraad.

Gisteren was een slechte dag voor de Centrale Bank van Iran toen de hacktivistische groep Anonymous hun website uit de lucht haalde. Bankfunctionarissen waren er snel bij om te zeggen dat al haar interne informatie veilig was en dat alleen de website voor hen ontoegankelijk was. Later werden ook de websites van de Iraanse president en die van de Opperste Leider een tijd offline gehaald. Deze laatste twee vonden plaats net voordat de Iraanse president Ebrahim Raisi de Algemene Vergadering van de VN toesprak, waarbij hij een foto van Qassem Soleimani (in januari 2020 door Amerika geliquideerd) omhoog hield. Die actie zorgde ervoor dat de Israëlische ambassadeur naar buiten liep. De cyberaanvallen kwamen te midden van protesten rond de dood van een jonge vrouw die door de zedenpolitie was gearresteerd omdat ze haar hijab niet op de juiste manier had gedragen. Ze stierf later in hechtenis. Dit heeft geleid tot rellen en massale protesten waarbij veel mensen ‘Weg met de dictator’ scandeerden. Bij de demonstraties zijn tot dusver zeker 17 doden gevallen, hoewel sommigen melden dat het aantal veel hoger ligt. Het heeft ook veel vrouwen in het hele land ertoe aangezet om video’s te plaatsen waarin ze hun hijabs verwijderen en hun haar knippen. Als gevolg van de protesten heeft de regering de communicatie verstoord en mobiele netwerken, Instagram en WhatsApp afgesloten.

Iran is niet alleen aan de ontvangende kant van cyberactiviteit geweest. Iraanse cyberaanvallen op Israël zijn de afgelopen jaren met 70% toegenomen. De meeste aanvallen werden echter verijdeld door de Cyber ​​Defense Division van het C4I-directoraat, de technologische elite-eenheid van de IDF.

Terwijl Iran internet gebruikt voor hun aanvallen, reageert Israël met luchtaanvallen. Op vrijdag viel Israël de internationale luchthaven van Damascus aan, waarbij vijf Syrische soldaten omkwamen en de vrachtterminal beschadigd raakte die door de Hezbollah en de Quds Force van de Iraanse IRGC werd gebruikt voor illegale smokkel. De staking beschadigde ook de operatiekamers en het hoofdkwartier van de Quds Force ten zuiden van Damascus in El Kiswah.


Het Europees Parlement heeft gestemd  en zegt dat Hongarije, onder premier Viktor Orbán, niet langer een volwaardige democratie is. In plaats daarvan is het een “hybride electorale autocratie”. Zoltan Kovacs, Hongaars Staatssecretaris voor Internationale Communicatie en Betrekkingen, schoot terug op Twitter: “Waarom stemmen we niet dat de aarde plat is… Het Europees Parlement heeft ook gestemd dat mannen kunnen bevallen… Wat het EP er ook over zegt, we zullen Hongarije altijd op de eerste plaats zetten.”


We zien een toename van het aantal aardbevingen. Dit is één van de weeën die worden genoemd door Jezus in Mattheus 24 waarin hij spreekt over de periode vlak voor de eindtijd – de grote verdrukking.

  • Taiwan werd zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. Een persoon stierf en 146 raakten gewond toen gebouwen instortten en treinen ontspoorden.
  • De volgende dag trof een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter de centrale Pacifische kust van Mexico. Minstens één persoon werd gedood en lichte schade aan gebouwen werd gemeld.
  • Toen trof vandaag Nieuw-Zeeland een aardbeving met een kracht van 5,8 en opnieuw een aardbeving met een kracht van 6,7 voor de westkust van Mexico.

Gezondheidsautoriteiten hebben een ebola-uitbraak in Oeganda uitgeroepen nadat een 24-jarige man stierf aan de ziekte in het centrale district Mubende van het land. Het is tien jaar geleden dat deze zeldzame Soedanese ziekte uitbrak in Oeganda, hoewel de Ebola Zaïre-stam pas in 2019 is gemeld.


Canada heeft eindelijk besloten om de vaccinatie-eis voor COVID-19 voor toegang tot het land te laten vallen. De wijziging gaat eind september in. Er blijft echter een mondkapjes verplichting gelden voor vliegreizen en in treinen.


Tijdens een bezoek dat tien jaar geleden ondenkbaar zou zijn geweest, bezocht de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, het Yad Vashem Holocaust Remembrance Centre in Jeruzalem. “Ik ben hier vandaag om onszelf te herinneren aan de lessen die de geschiedenis ons leert en aan de grote verantwoordelijkheid die op ons is gelegd om ons tolerant te gedragen in het belang van de opbouw van onze gemeenschap en samenleving”, zei hij. “We moeten een moedige stap zetten om een ​​brug van echte vrede te bouwen voor toekomstige generaties.”


De extreem impopulaire interim-premier van Israël, Yair Lapid, zal de VN vandaag vertellen dat de natie vastbesloten is om te proberen tot een tweestatenoplossing met de Palestijnen te komen. Hij is niet de eerste die dit voorstelt, en hij zal er snel achter komen hoe slecht het ging met de anderen die deze belachelijke oplossing aanraadden. Positief is dat de Britse premier Liz Truss overweegt de Britse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen.


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.