Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 21 september 2023

22 september 2023

Netanyahu’s Week van Diplomatie

  • De Israëlische premier Benjamin Netanyahu begon maandag een bezoek aan de VS in Californië, waar hij miljardair-ondernemer Elon Musk ontmoette. Hun voornaamste onderwerp was technologie met een sterke focus op kunstmatige intelligentie (AI). Ze namen ook de tijd om antisemitisme te bespreken op Musk’s sociale platform X (voorheen Twitter) en de rechterlijke hervormingen die de premier in Israël leidt.
  • Vanaf de westkust vloog Bibi naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar hij gesprekken voerde met talloze wereldleiders.
  • Terwijl hij daar was, ontmoette hij de nieuwe president van Paraguay, Santiago Peña. Hij beloofde tegen eind 2023 hun ambassade in Jeruzalem te openen.
  • Netanyahu had dinsdag een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy en beloofde voortdurende hulp op humanitaire kwesties.
  • Tijdens hun allereerste persoonlijke ontmoeting sprak de Israëlische premier met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over het achter zich laten van het wankele verleden van de twee landen. En in plaats daarvan uit te kijken naar samenwerking op het gebied van energie, technologie, innovatie, AI en cyberveiligheid.
  • Vervolgens had premier Netanyahu gistermiddag een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. Ze bespraken tal van kwesties, waaronder hun gezamenlijke belofte om Iran niet toe te staan ​​kernwapens te ontwikkelen. Maar het belangrijkste onderwerp was de normalisering van de banden tussen Saoedi-Arabië en Israël, waar de VS mee helpen bemiddelen. Een knelpunt voor de regering-Biden was de Palestijnse kwestie. Netanyahu beloofde op beperkte basis compromissen te sluiten. Een sleutelprobleem voor Saoedi-Arabië is hun verlangen naar een defensiealliantie met de VS, vergelijkbaar met die van Japan en Zuid-Korea. Deze week heeft de regering-Biden daarmee ingestemd.

Israëlische oefeningen boven de Middelallandse Zee als voorbereiding voor de confrontatie met Iran
Griekenland en Israël werkten halverwege vorige week samen voor een langeafstandsluchtaanvaloefening boven de Middellandse Zee. De Israëlische luchtmacht (IAF) en de Griekse luchtmacht oefenden langeafstandsvluchten, bijtanken in de lucht, vluchten op lage hoogte en live vuuracties. Hoewel het doel wederzijds leren was, weten we dat de focus van de IAF lag op de voorbereiding op een mogelijke aanval op Iran. Note vertaler: dit wordt een hele lastige keuze. Dit kun je lezen in de blog: Waarom valt Iran Israël aan via terroristische organisaties en wat zegt dit over de eindtijd?

Saoedische kroonprins MBS zegt dat blo dag de normalisatie met Israël dichterbij komt
In een werkelijk verbazingwekkend interview met Brett Baier van Fox News ontkende de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman berichten dat de normalisatiegesprekken met Israël waren vastgelopen. “Elke dag komen we dichterbij. Dit is serieus. We gaan zien hoe we hier uit komen”, zei de feitelijke leider van de natie. Veel zal afhangen van de onderhandelingen over de Palestijnen. MBS zei dat hij “een goed leven voor de Palestijnen” wilde zien, maar hij eist geen tweestatenoplossing meer. Hoewel de meeste onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvinden, is er af en toe sprake van een lek. Eén zo’n stukje gelekt nieuws is gedenkwaardig … als het waar is. De Saoedi’s maken zich grote zorgen over de mogelijkheid dat Iran kernenergie gaat gebruiken, waarbij MBS zegt dat als dit zou gebeuren, Saudi-Arabië ‘ ook een kernwapen zou moeten krijgen; om veiligheidsredenen, om de macht in evenwicht te brengen’. Nu meldt de Wall Street Journal dat er een geheime overeenkomst wordt besproken tussen Israëlische functionarissen en de regering-Biden voor de oprichting van een door de VS gerunde uraniumverrijkingsfaciliteit in Saoedi-Arabië als onderdeel van de normalisatieovereenkomst.

Palestijns bomcomplot mislukt – zelfs twee keer
Een apparaat dat vrijdag bij een boom in het Hayarkon-park in Tel Aviv explodeerde, was waarschijnlijk bedoeld om te worden opgehaald en op een andere locatie te worden gebruikt. Bij de voortijdige explosie raakte niemand gewond. Twee Palestijnse verdachten werden later gearresteerd, waarbij een van hen toegaf deel uit te maken van het complot. Twee dagen eerder, tijdens een protest langs het scheidingshek met Gaza, probeerde een groep Palestijnen een bom over de barrière te gooien. Het apparaat ontplofte voortijdig, waarbij vijf mensen om het leven kwamen en twintig anderen gewond raakten. Het lijkt erop dat de meedogenloosheid van het terroristische element alleen wordt overtroffen door hun incompetentie 🙂

VS lijkt volledig de weg kwijt ivm ‘geen-losgeld’-betaling voor gijzelaars
De ‘gevangenenruil’ tussen de VS en Iran werd maandag afgerond:

  • Dit ondanks het feit dat Iran de veiligheidsmachtiging van een aantal van de meest ervaren inspecteurs van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) heeft ingetrokken.
  • Dit ondanks het bezoek van de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu dinsdag aan Teheran, wat leidde tot de verklaring van de minister dat de betrekkingen tussen Rusland en Iran “een nieuw niveau bereiken”.
  • Dit ondanks de belofte dat de Verenigde Staten geen losgeld betalen voor gijzelaars, wat een enorme opluchting is voor ons allemaal omdat de gevolgen niet te overzien zijn.
  • Dit ondanks het feit dat Iran er respectloos op aandringt dat het ‘geen losgeld’, dat via Qatarese banken werd gesluisd, in euro’s zou worden betaald.

Mysterieuze objecten vallen uit de Iraanse lucht
Maandag begonnen er voorwerpen uit de lucht te vallen in en rond de stad Gorgan in het noorden van Iran. Sommige van deze mysterieuze meteoren ontploften toen ze de grond raakten, waarbij minimale schade werd aangericht en twee mensen gewond raakten. Er werd volop gespeculeerd, waarbij mogelijke verklaringen uiteenliepen van vijandelijke aanvallen tot buitenaardse wezens. Nadat de verwarring een tijdje was toegenomen, gaf het ministerie van Defensie eindelijk toe. “Tijdens het testen van defensie- en dronesystemen in een woestijngebied liep een van deze systemen een technisch defect op en week af van zijn hoofdroute”, gaf een woordvoerder van het ministerie toe.

Een korte oorlog waar je misschien nog nooit van hebt gehoord
Er braken vijandelijkheden uit tussen Armenië en Azerbeidzjan over de betwiste autonome regio Nagorno-Karabach. Een groot contingent Armeniërs leidt een separatistische beweging die zich wil losmaken van Azerbeidzjan. Dit heeft geleid tot jaren van spanning die af en toe uitmondt in een regelrechte oorlog, zoals dinsdag. De Armeniërs en de Azeri’s brachten allebei troepen naar de grens. Toen zeven Azerbeidzjaanse soldaten omkwamen bij een Armeense landmijnexplosie, verklaarde Azerbeidzjan de oorlog aan Armenië. Ze begonnen onmiddellijk de stad Stepankart in Nagorno-Karabach te beschieten. Uiteindelijk vielen er 27 doden en 200 gewonden vanwege de Azerbeidzjaanse artillerie. Toen was de oorlog, net zo snel als hij begon, voorbij met de Azeri’s als overwinnaars. Russische vredeshandhavers bemiddelden bij een overeenkomst waarbij de separatistische Armeniërs hun wapens zouden neerleggen en Karabach zouden verlaten. De vrede is teruggekeerd in de regio, tenminste totdat de vijandelijkheden opnieuw uitbreken.

China schendt opnieuw het Taiwanese luchtruim
Opnieuw bevestigt China zijn dominantie in de Zuid-Chinese Zee. In één periode van 24 uur, van zondag tot maandag, stuurden ze een recordaantal van 103 gevechtsvliegtuigen richting Taiwan. Terwijl ze terugkeerden voordat ze het eiland daadwerkelijk bereikten, kwamen velen nog steeds het luchtruim van het land binnen.

Het woeste weer gaat door
Enorme stormen blijven delen van de wereld beuken. In Spanje hebben overstromingen Madrid, Sierra de Yeguas en Espinardo getroffen. In andere delen van de wereld hebben gevaarlijke wateren delen van Kaapstad, Zuid-Afrika, bedekt; Hérault, Frankrijk; Kenton, VK; Taif, Saoedi-Arabië; en Bahla en Samad al-Shan, Oman. Bovendien was er een enorme stofstorm in Yobe, Algerije, en tornado’s in Beijing en Suqian City in China en op het platteland van Kansas. Er kunnen grote natuurrampen worden verwacht naarmate de geboorteweeën in de wereld toenemen.


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.