Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 21 maart 2024

22 maart 2024

Een gefrusteerde Hamas: Tachtigduizend moslims reisden naar de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Ze waren daar voor het eerste vrijdaggebed van de Ramadan. De aanbidders kwamen, ze baden en gingen toen naar huis. Hamas werd verpletterd. Ze hoopten wanhopig op het uitbreken van rellen, protesten of een vorm van geweld. Alles waar ze op konden wijzen zou laten zien hoe de boosaardige Israëli’s vastbesloten waren om moslims ervan te weerhouden om in hun heilige moskee te aanbidden. In plaats daarvan verliep het allemaal zonder problemen. Sorry Hamas. Veel succes volgende Ramadan.


Het Midden-Oosten


Hezbollah, Hamas en andere milities

Een belangrijke kritiek op de IDF was het aantal burgerslachtoffers in Gaza en in het noorden in Libanon en Syrië. Wat deze critici zich niet realiseren – of, waarschijnlijker, niet toegeven – is de immorele menselijke schildfilosofie van Hamas en Hezbollah. De hele reden dat de IDF zich in burgerbuurten, ziekenhuizen en humanitaire gebieden bevindt, is omdat de terroristen daar hun soldaten, hun wapen- en wapenopslagplaatsen, hun raket- en bommenfabrieken en hun militaire hoofdkwartier hebben geplaatst. Wanneer de IDF ingrijpt, doet zij er alles aan om onschuldige levens te beschermen. Dat is het tegenovergestelde van de terroristen die hopen op hoge aantallen burgerslachtoffers. Voor hen compenseert de PR-boost van een foto van een dode baby het verlies van het leven van het kind ruimschoots.

Eind januari publiceerde Newsweek een opiniestuk met de titel “Israël heeft meer maatregelen geïmplementeerd om burgerslachtoffers te voorkomen dan enig ander land in de geschiedenis”. De titel zegt het allemaal. En dit is niet zomaar een bevooroordeelde tirade van een Israëlische sympathisant. De auteur is John Spencer, voorzitter van Urban Warfare Studies aan het Modern War Institute (MWI) in West Point en mededirecteur van MWI’s Urban Warfare Project. In zijn artikel schreef Spencer: “Voor alle duidelijkheid: ik ben verontwaardigd over de burgerslachtoffers in Gaza. Maar het is van cruciaal belang om die verontwaardiging op het juiste doelwit te richten. En dat doelwit is Hamas.” Zowel Hamas als Hezbollah weten dat ze geen conventionele wapens hebben die het Israëlische leger kunnen verslaan. Ze zullen dus hun toevlucht nemen tot hun enige munitie die krachtig genoeg is om hen de overwinning te bezorgen: de publieke opinie.

Vijf hoge leiders van pro-Iraanse milities werden geëlimineerd bij een gerichte luchtaanval door de IDF in Oost-Syrië. Eén ervan was een hoge commandant van Hezbollah. Vorige week waren er ook twee aanvallen op Hezbollah-wapendepots in hetzelfde gebied ten noorden van Damascus, met een tussenpoos van slechts twee dagen. Ondertussen gaan in Libanon de IDF-luchtaanvallen door op Hezbollah-locaties.


Hamas

Nadat het Israëlische leger (IDF) Gaza-stad van Hamas had ontdaan, richtten zij hun inspanningen naar het zuiden. Terwijl de strijd in Khan Yunis woedde, voelden de terroristen een kans. Stilletjes begonnen ze terug te sluipen naar Gaza-stad, waar ze een geheime basis in het Shifa-ziekenhuis vestigden. Wat ze zich niet realiseerden, was dat ze in de gaten werden gehouden. Toen Hamas zich eenmaal had gevestigd, zette de IDF hun val. Militairen en Shin Bet-troepen omsingelden het ziekenhuis en trokken naar binnen. Wat ze binnen aantroffen, waren veel terroristen en een enorme hoeveelheid wapens en bewapening. Tot nu toe zijn minstens 90 Hamas-leden vermoord en 350 verdachten gearresteerd. Fa’ak Mabhouh, het hoofd van de afdeling interne veiligheidsoperaties van de terroristische organisatie, was een van de doden. Deze verrassingsaanval was een grote teleurstelling voor Hamas.

Op de Westelijke Jordaanoever woedt de strijd tegen Hamas voort. Gisteren werd in Jenin een auto met daarin drie terroristen vernietigd tijdens een chirurgische luchtaanval. In Tulkarm kwamen meer dan vijftig militaire jeeps, drie bulldozers en drie Caterpillar D9 gepantserde bulldozers de stad binnen voor een operatie. Er waren ook berichten over een luchtaanval op militanten van de stad. Het is van essentieel belang voor de IDF om de opkomst van terroristen op de Westelijke Jordaanoever te onderdrukken.

Een groeiend aantal inwoners van Gaza keert Hamas de rug toe vanwege de neiging van de terroristen om hulp te stelen.

  • Een week geleden begonnen gewapende Palestijnen te schieten op burgers die wachtten op humanitaire hulp. De gewapende schutters bleven schieten op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen nadat de hulpvrachtwagens waren aangekomen bij de Koeweitse rotonde in Gaza-stad.
  • Tientallen werden gedood en minstens 150 raakten gewond.
  • Een deel van de doden was overreden door de hulpvrachtwagens.
  • Meer recentelijk werd een enorme hoeveelheid meel voor humanitaire hulp ontdekt in een pakhuis dat onlangs was gebombardeerd door de IDF.

Het is geen wonder dat de kreten ‘Moge God je beschermen, Netanyahu’ en ‘Moge God het Joodse volk beschermen’ werden gehoord onder degenen die het meel hadden ontdekt.


Israël

Hoewel Hamas in eigen land grote teleurstellingen heeft ervaren, worden ze bemoedigd door wat ze in het buitenland zien. De Canadese regering maakte dinsdag bekend dat zij de toekomstige wapenexport naar Israël zal stopzetten. Hoewel teleurstellend, is het niet verrassend. Met premier Justin Trudeau aan het hoofd was het geen kwestie van ‘of’, maar van ‘wanneer’. De sentimenten van een groot deel van West-Europa neigen sterk in dezelfde richting als die van Canada.

Van het grootste belang is de opzettelijke afdwaling van de Verenigde Staten van Israël, geleid door ontwaakt liberaal links. Vorige week waarschuwde Chuck Schumer, leider van de meerderheid in de Amerikaanse Senaat, in een toespraak die zeer kritisch was over de Israëlische aanpak van de oorlog, premier Benjamin Netanyahu dat hij zijn acties maar beter op orde kon brengen. Anders “zullen de Verenigde Staten geen andere keuze hebben dan een actievere rol te spelen bij het vormgeven van het Israëlische beleid door onze invloed te gebruiken om de huidige koers te veranderen.” Hij nam in zijn toespraak ook een oproep op tot vervroegde verkiezingen in Israël. Dit bracht Netanyahu ertoe de senator eraan te herinneren dat Israëlische verkiezingen onder de bevoegdheid van het Israëlische volk vallen, en voegde eraan toe: “Wij zijn geen bananenrepubliek.”

Maar het is niet alleen Schumer die de Verenigde Staten probeert te betrekken bij de kritische Israëlische besluitvorming. Zowel president Joe Biden als de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan maakten duidelijk dat het een grote vergissing zou zijn als de IDF Rafah zou binnenvallen. Biden ging zelfs zo ver dat hij het een ‘rode lijn’ noemde voordat hij terugkwam en zei: ‘Er is dus geen rode lijn…’, en voegde er vervolgens aan toe: ‘Maar er zijn rode lijnen…’ Ehm, bedankt voor de verduidelijking. Netanyahu reageerde door de Amerikaanse regering en het Israëlische volk te verzekeren dat Israël Rafah zal binnenvallen. Hij voegde eraan toe: ‘Weet je, ik heb een rode lijn. Weet jij wat de rode lijn is? Die 7 oktober zal niet meer gebeuren. Het gebeurt nooit meer.”


Jemen

Maandagochtend vroeg werd er een explosie gehoord in een open gebied nabij Eilat in het zuiden van Israël. De oorzaak van die explosie was een kruisraket die werd afgevuurd door de Jemenitische Houthi-rebellen naar Israël. De Israëlische luchtmacht volgde de raket de hele weg en, toen eenmaal was vastgesteld dat deze op weg was naar open ruimte, koos ervoor om geen raket te verspillen om hem neer te schieten. Toch was dit de eerste keer dat een door de Houthi’s afgevuurd projectiel Israëlisch grondgebied bereikte.

Het Amerikaanse Centrale Commando (CENTCOM) heeft maandag een persbericht uitgegeven waarin wordt verteld over een succesvol gevecht tegen de Houthi’s, waarbij zeven anti-scheepsraketten, drie UAV’s en drie wapenopslagcontainers werden vernietigd. Deze wapens vormden een onmiddellijke bedreiging voor zowel koopvaardij- als marineschepen.


Rusland

Vladimir Poetin heeft maandag de herverkiezing voor het Russische presidentschap gewonnen met 87% van de stemmen. Dit was voor absoluut niemand een verrassing. Is Poetin degene die uiteindelijk zal besluiten om Israël aan te vallen vanwege economische motieven? 

Zijn naaste tegenstander, Nikolaj Charitonov, die 4% kreeg, werd voor het laatst gezien toen hij door het hoofdkwartier van de Doema liep en mompelde: “Waarom stond ik op het balkonappartement op de tiende verdieping?”

Niet alles is rooskleurig voor president Poetin. Zaterdag waren er drone-hits op twee olieraffinaderijen, één in de regio Krasnodar en één in de oblast Samara. Deze aanvallen op raffinaderijen komen steeds vaker voor, en het Russische leger moet nog een antwoord bedenken om ze te stoppen. De volgende dag raakten explosieve drones de internationale luchthaven Domodedovo in Moskou, waardoor deze gedwongen werd de activiteiten een tijdje op te schorten.


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de engelstalige nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Wil je Jezus leren kennen?


Wij leggen jou graag persoonlijk het evangelie uit.

Contact

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.