Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 18 mei 2023

19 mei 2023

Israël en Cyprus bouwen gaspijpleiding en productie-installatie
De Cypriotische minister van Energie, Giorgos Papanastasiou, zal binnenkort naar Israël reizen om de details van een joint venture op het gebied van gas tussen de twee landen uit te werken. Er zal een pijpleiding worden aangelegd die zowel Israëlisch als Cypriotisch gas uit hun omvangrijke offshore-velden kan transporteren. Er wordt ook gewerkt aan een liquefactie-installatie voor de kust van Cyprus, die het gas zal klaarmaken voor export per tanker naar Europa. De hoop is om de pijpleiding in 18 maanden te voltooien en de vloeibaarmakingsinstallatie in 2 ½ jaar. Note vertaler: Dit past in het Ezechiel 38 scenario. Dit wordt uitgelegd in de blog: Economie wordt de reden voor een oorlog met Israel

Israels Operatie Shield and Arrow loopt ten einde
Het begon allemaal op 2 mei, toen de Islamitische Jihad 104 raketten en mortieren vanuit Gaza naar het zuiden van Israël stuurde. Een week later lanceerden de Israeli Defense Forces (IDF) Operatie Shield and Arrow. Drie opperbevelhebbers van de Islamitische Jihad, die verantwoordelijk waren voor de luchtaanvallen van de terroristische groepering, werden aangevallen en gedood. Later zouden er nog drie worden uitgeschakeld. In ruil daarvoor vuurde de Islamitische Jihad 1.469 raketten en mortieren af ​​op Israël. Van die wapens faalden er 291 en vielen op het grondgebied van Gaza en 39 vielen in zee. De Iron Dome schakelde 437 uit en er werden ook nog twee onderschept door het David’s sling-systeem. De meeste raketten die er doorheen kwamen, vielen op onschadelijke plekken neer. Er waren echter twee Israëli’s die bij de aanval om het leven kwamen en 77 raakten gewond. In Gaza vielen er 33 doden tijdens de reactie. Heel wat huizen van terroristen werden gesloopt door de IDF en veel wapenfabrieken en opslagplaatsen van wapens werden vernietigd. Alle ogen zijn nu gericht op de jaarlijkse Jerusalem Day Flag March, vooral omdat Hamas nogal wat bedreigingen ertegen had geuit en eiste dat deze niet zou worden gehouden.

Opwarming van de relatie tussen Zweden en Israël
Toen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen maandag Zweden bezocht, was dat een tastbaar bewijs van de opwarmende betrekkingen tussen de twee landen. De relatie is al jaren gespannen, voornamelijk vanwege een zeer uiteenlopende kijk op de Palestijnse situatie. In de afgelopen twee jaar zijn er echter economische en technologische banden ontstaan ​​om Jeruzalem en Stockholm weer bij elkaar te brengen. Dit officiële bezoek van Cohen, het eerste van Israël in 22 jaar, duidt sterk van een verzoening.

Rusland bevriest Finse bankrekeningen
Niet iedereen is gelukkig in de Scandinavische regio’s. Rusland heeft de bankrekeningen van de Finse ambassade in Moskou en het consulaat in St. Petersburg bevroren. Volgens de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Pekka Haavisto, werd deze actie, die hij “pesten” noemde, eind april uitgevoerd. Zowel de ambassade als het consulaat hebben voldoende kasreserves om een ​​tijdje te kunnen blijven functioneren. Tot nu toe heeft Moskou hun actie niet uitgelegd.

Russisch leger vernietigt mogelijk Amerikaans patriot-raketsysteem in Oekraïne
Het gaat erom met wie je praat. Het Russische ministerie van Defensie beweerde dinsdag dat een van hun hypersonische raketten die ochtend vroeg een in de VS gemaakt Patriot-raketafweersysteem had vernietigd. De VS zeiden: “Wacht even. Natuurlijk, het was beschadigd, maar we zouden niet zeggen ‘vernietigd’.’ Vervolgens bagatelliseerde de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht het hele incident en zei: ‘Maak je geen zorgen over het lot van de Patriot.’ Wie vertelt de waarheid? Ik denk dat we daar wel achter zullen komen de volgende keer dat er een luchtaanval op Kiev is.

Oekraïense inlichtingendienst overweegt aanvallen op dronefabrieken in Iran
Het was weer een verwoestende week in Oekraïne. Rusland heeft ze keer op keer op de grond en vooral in de lucht geraakt met raketten en drones. Het is het laatste wapen waarvan de Oekraïense inlichtingendienst een filosofie heeft die wij in Israël heel goed kennen. Als de wapens blijven komen, moet je de bron aanpakken. Waar is de bron van deze drones? Iran. Wees dus niet verbaasd als je ergens in de toekomst hoort over een door Oekraïne gesteunde aanval op dronefabrieken in Iran.

Groot-Brittannië stuurt drones en raketten naar Oekraïne
Toen de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy de Britse premier Rishi Sunak vroeg om het VK te laten toetreden tot een “straaljagercoalitie”, weigerde Sunak en bood in plaats daarvan aan om drones voor langeafstandsaanvallen en honderden raketten te leveren. Hoewel het misschien niet precies was wat Zelensky wilde, is wat hij krijgt voldoende om Moskou woedend te maken. “Het leidt tot verdere vernietiging”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. “Het maakt dit hele verhaal voor Oekraïne veel ingewikkelder.” Soms is het gebrek aan zelfbewustzijn onder de Russische leiders onthutsend.

Hongarije blokkeert EU-geldoverboeking naar Oekraïne
De EU ondersteunt de militaire inspanningen van Oekraïne via hun Europese Vredesfaciliteit (EPF). Maar deze keer, toen het tijd was om het volgende deel van het EPF-geld goed te keuren, zei Hongarije nee. Hun excuus was in wezen dat Oekraïne al het geld opslokte en dat er meer over moest blijven voor andere plaatsen die het nodig hebben. Maar Boedapest heeft vanaf het begin van het Rusland-Oekraïne-conflict laten zien waar ze naar op zoek zijn; Ze staan niet achter Europa’s koers door sancties af te keuren en te weigeren militair materieel te sturen om Kiev te helpen.

De Turkse presidentsverkiezingen gaan in tweede ronde
Minder dan een procentpunt weerhield de zittende president Recep Tayyip Erdogan ervan de meerderheid te behalen die hij nodig had om een ​​tweede ronde te voorkomen. In de definitieve cijfers eindigde Erdogan op 49,24%. Zijn belangrijkste rivaal, Kemal Kilicdaroglu, op 45%, met nog eens 6% plus van de stemmen verdeeld over twee andere kandidaten. Velen zien een herverkiezing van Erdogan als het geven van een mandaat aan de toch al autoritaire president voor een nog sterkere greep op de regering. Kilicdaroglu daarentegen belooft een terugkeer naar de democratie. De grote kans dat de zittende president in functie blijft, zorgde ervoor dat de koers van de Turkse lira opnieuw zakte naar een dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De volgende verkiezingsronde is op 28 mei.

Azerbeidzjan voert arrestaties uit in vermeende samenzwering van door Iran gesteunde staatsgreep
In Azerbeidzjan zijn dinsdag minstens zeven mensen gearresteerd als onderdeel van een vermeend complot met als doel een staatsgreep. Met behulp van moorden en gewapende rellen hoopte de cel, georganiseerd door Rufulla Akhundzadah en zijn zoon Almursal, de regering omver te werpen en te vervangen door een staat onder de sharia. Akhundzadah had contact met de Iraanse inlichtingendienst, die van plan was de cel over de grens te brengen voor militaire training en religieus onderwijs.


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.