Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 15 december 2022

16 december 2022

Uitstel verleend aan Netanyahu.
Het vormen van een regering is een zeer moeilijke taak voor Benjamin Netanyahu vanwege het grote aantal eisen van de partners van zijn coalitie. Als gevolg hiervan diende hij een verzoekschrift in bij de Israëlische president Yitzhak Herzog voor een verlenging van twee weken. In plaats daarvan gaf de president hem vrijdag slechts 10 dagen. Nu doen er geruchten de ronde dat Netanyahu gedwongen zal worden om Herzog nogmaals een verzoek te doen om met vier dagen uit te breiden, waardoor het totaal op de oorspronkelijke twee weken komt – de maximale termijn dat de president mag toekennen. Het is waarschijnlijk dat Herzog de extra tijd zal toestaan, omdat hij ziet dat niemand anders dan Netanyahu zelfs maar een kans maakt om een ​​regering te vormen.

Israëlische luchtmacht voert Syrische aanvallen uit en laat vooraf waarschuwingsfolders vallen
Zaterdagavond laat zag de IAF een radarsysteem in het gebied van as-Suwayda in het zuiden van Syrië nabij de grens met de Golanhoogten van Israël. De volgende dag werden pamfletten vanuit de lucht in het zuiden van Syrië gedropt om soldaten te waarschuwen niet langer samen te werken met Hezbollah. De waarschuwing, geschreven in het Arabisch, luidde gedeeltelijk: “Keer op keer bent u verantwoordelijk geweest voor de schade veroorzaakt door uw beslissingen…. De aanwezigheid van Hezbollah in het gebied heeft je vernederd en daar betaal je de prijs voor.” We zagen gisteravond opnieuw een aanval door Israël op Iraanse doelen in Deir ez-Zor.

Verhuizing van de Tsjechische ambassade naar Jeruzalem komt dichterbij
President van de Tsjechische Republiek, Miloš Zeman, heeft een verzoek ingediend bij premier Petr Fiala om hun ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Fiala heeft in het verleden al aangegeven het idee te steunen. Ondanks dat de twee belangrijkste leiders van het land voor zijn, stuit de stap op sterke tegenstand van veel leden van hun eigen regering en van de Europese Unie (EU).

Terwijl de Iraanse protesten voortduren, maakt de leiding ‘rampenplannen’
Iran reageert steeds feller op de aanhoudende protesten die zijn aangewakkerd door de moord op de 22-jarige Mahsa Amini terwijl ze in hechtenis zat van de zedenpolitie wegens het ongepast dragen van haar hijab. Veel demonstranten werden gearresteerd en gemarteld. De rechterlijke macht van het land heeft toegegeven twee mannen publiekelijk te hebben opgehangen, beiden veroordeeld wegens “vijandschap tegen God” voor het aanvallen van leden van de paramilitaire Basij Resistance Force die waren ingezet om de protesten te onderdrukken. Antiregeringsgroepen en mensenrechtenorganisaties houden echter vol dat de bekentenissen van de mannen voor de misdaden door marteling zijn afgedwongen. De verwachting is, dat het geweld zal toenemen naarmate het onbehagen van het leiderschap van het regime toeneemt. Rekening houdend met een revolutie onderhandelen vertegenwoordigers al met Venezuela over asiel en een veilige haven voor het geval de Iraanse leiders moeten vluchten. Laten we hopen dat de Opperste Leider snel merkt dat hij dozen verhuist naar een nieuwe flat in Caracas.

Azerbeidzjan haalt een pagina uit ‘Poetin’s Pipeline Playbook’
In een geschil over goud- en kopermijnen heeft Azerbeidzjan de gastoevoer naar de afgescheiden staat Nagorno-Karabach, ook wel Artsakh genoemd, afgesloten. Naast het onderbreken van de stroom door de Armenië-Nagorno-Karabach-pijpleiding, die door Azerbeidzjaans grondgebied loopt, heeft de Azerbeidzjaanse regering ook de Lachin-corridor geblokkeerd – de enige weg die Armenië met Nagorno-Karabach verbindt. “Onder zulke weersomstandigheden is het afsluiten van de toevoer van ‘blauwe brandstof’ een humanitair en economisch terrorisme dat Azerbeidzjan consequent uitvoert tegen de vreedzame bevolking van Nagorno-Karabach”, zei een ambtenaar in Stepanakert. Hoewel vorig jaar Russische vredeshandhavers werden ingezet om de vrede tussen twee partijen te bewaren, is hun morele autoriteit om de acties van Azerbeidzjan te bekritiseren beperkt, aangezien Vladimir Poetin dezelfde aardgaspijpleidingspelletjes speelt met een groot deel van Europa.

De machtspositie van Oekraïne verslechtert
In Iran gemaakte drones werden zaterdag door Russische troepen gebruikt om energiefaciliteiten in Odessa aan te vallen, waardoor de havenstad zonder elektriciteit kwam te zitten. Oekraïense functionarissen hoopten de macht “in de komende dagen” gedeeltelijk te herstellen, hoewel volledig herstel maanden zou kunnen duren en mogelijk zou worden belemmerd door meer Russische aanvallen. Kherson Oblast leed ook zware schade aan zijn infrastructuur. Ondertussen blijven de militaire activiteiten rond de door Rusland gecontroleerde kerncentrale Zaporizhzhia grote zorgen baren.

Risico op uitbreiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne groeit
Polen breidt zijn leger volgend jaar met maximaal 200.000 mensen uit. Het cijfer is een bovengrens, maar deze planne markeert een afwijking van het ‘alleen-professionele’ militaire beleid van het land dat in 2009 is vastgesteld. Met de Russische invasie in Oekraïne heeft de regering van Warschau de niet-professionele militaire dienst voor vrijwilligers hersteld. Aan de andere kant van het conflict voerde het Wit-Russische leger dinsdag een snelle militaire inspectie uit om de paraatheid van het leger voor de strijd te testen. Velen zijn bezorgd dat dit een indicatie is van het voornemen van Minsk om zich bij Rusland aan te sluiten in zijn strijd tegen Oekraïne.

Rusland bereidt nucleaire raket voor die de VS en het VK kan raken
Het leger van Vladimir Poetin maakte een show van het inzetten van een enorme Yars-nucleaire raket op de militaire compound van Kozelsk in de Kaluga-regio ten zuidwesten van Moskou. Dit thermonucleair bewapend apparaat kan meerdere kernkoppen dragen en heeft een bereik van 7500 mijl. Naar schatting zijn er nog 173 van deze raketten in het Russische arsenaal, hetzij mobiel of in opslag. Het lijkt erop dat de Russische president het Westen eraan wil herinneren dat hun hoofdsteden ruim binnen het bereik liggen van deze wapens die 12 keer krachtiger zijn dan wat er op Hiroshima is gedropt.

Turkije bedreigt Griekenland met raketten
Het geschil tussen Turkije en Griekenland over de bewapening van bepaalde eilanden in de Egeïsche Zee is dreigender geworden. Zondag bedreigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de hoofdstad van Griekenland met de woorden: “Griekenland is bang voor onze raketten. Ze zeggen dat de TAYFUN-raket (Turks voor “tyfoon”) Athene kan raken. Dat zal gebeuren, tenzij je kalm blijft. Deze verklaring kwam slechts enkele dagen nadat de minister van Buitenlandse Zaken van Erdogan, Mevlut Cavusoglu, dreigde dat Turkse troepen “plotseling van de ene op de andere dag zouden arriveren” als Griekenland de eilanden niet demilitariseert.

WK-omkopingsschandaal treft het Europees Parlement
Voor iedereen die iets weet over de interne werking van het Internationaal Olympisch Comité, zou het geen verrassing moeten zijn dat het WK zijn eigen omkopingsschandaal heeft. Vicevoorzitter van het Europees Parlement, Eva Kaili uit Griekenland, werd gearresteerd omdat ze geld van Qatar had ontvangen in ruil voor het beïnvloeden van andere leden van het bestuursorgaan ten gunste van het Golfstaten. Vier andere parlementsleden van haar socialistische partij is gevraagd hun functie neer te leggen, terwijl vier andere mensen van buiten het parlement samen met Kaili in hechtenis blijven. De leiders in Doha zijn sterk bekritiseerd vanwege hun staat van dienst op het gebied van mensenrechten, met name als het gaat om de bescherming van buitenlandse werknemers. Schattingen van het aantal doden tijdens de bouw van de stadions voor het WK lopen in de duizenden.

Marokkanen uit Europa komen in opstand na verlies WK
Marokkaanse voetbalfans hebben laten zien dat ze overdreven onstuimige winnaars en slechte verliezers zijn als het om het WK gaat. Na hun verschillende verrassende overwinningen in het toernooi, waren er feestelijke rellen in België en Nederland. Toen het team in de halve finale door Frankrijk werd verslagen, uitten Marokkaanse fans in Parijs, Lyon, Lens, Nice en vele andere Franse steden gewelddadig hun ongenoegen. In Montpellier werd een 14-jarige jongen aangereden door een auto en gedood toen een groep Marokkaanse supporters een auto met een Franse vlag wilden aanpakken. De bestuurder van de auto probeerde te ontsnappen, en de jongen werd aangereden.


Let op – Dit is een vertaalde wekelijkse nieuwsbrief uit het Engels van Amir Tsarfati van Behold Israel. Dit gaat over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.

Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.

Wil je Jezus leren kennen?


Wij leggen jou graag persoonlijk het evangelie uit.

Contact

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.