Nieuwsbrief – Amir Tsarfati – 23 juni 2022

24 juni 2022

Laat me deze nieuwsupdate beginnen door je aan te moedigen mijn Breaking News van dinsdag 20/6 te bekijken. De informatie die het bevat is uiterst belangrijk over de val van de Israëlische regering, de snelle mogelijke nadering van een derde wereldoorlog en de modernisering van hun centrifuges door Iran. Ik zal in deze nieuwsbrief ingaan op de informatie, maar dit wordt in de update veel uitgebreider behandeld.

De Israëlische regering is gevallen. Premier Bennett is volgende week afwezig, en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zal op interim-basis ingrijpen totdat er verkiezingen kunnen worden gehouden, waarschijnlijk op 25 oktober. Het Israëlische volk heeft genoeg van de toename van geweld en de afname van macht. De premier en zijn bemanning waren veel meer gericht op sociale kwesties dan op het beschermen van de burgers van het land in binnen- en buitenland. Nu zal de regering van verandering worden veranderd, en het kan niet snel genoeg komen. Er is een zeer sterke mogelijkheid dat Benjamin Netanyahu een nieuw termijn kan krijgen. Nogmaals, bekijk mijn Breaking News-update voor veel meer informatie.

Bedreigingen tegen Israël kwamen de laatste tijd van vele kanten. Hassan Nasrallah van Hezbollah waarschuwde Israël dat als ze beginnen met gasboren in het Karish-veld, ze het als “een provocatie en vijandige daad” zullen beschouwen en dienovereenkomstig zullen reageren. Vrijdag werd een vanuit Gaza gelanceerde raket onderschept door het Iron Dome-systeem. Israëlische straaljagers hebben als reactie daarop Hamas-doelen in Gaza aangevallen. De bedreigingen tegen Israëlische burgers door Iraanse terreurcellen gaan door in Turkije, en nu is de zorg uitgebreid naar Egypte, Jordanië, de VAE en Bahrein. Tot nu toe zijn de aanslagen verijdeld.

BREAKING NEWS: Uren voor publicatie van deze nieuwsbrief kwam er informatie naar buiten dat een 10 persoons Iraans moordcommando was gearresteerd op 16 en 17 juni in Turkije. Sommigen van hen waren leden van de Iraanse inlichtingendienst, anderen behoorden tot de Quds Force van de IRGC, en ze deden zich allemaal voor als studenten en toeristen. Het plan was om de voormalige Israëlische ambassadeur in Turkije te ontvoeren en Israëlische diplomaten en toeristen te vermoorden. Het peloton had de benodigde wapens al in huis. De man die wordt geïdentificeerd als het promoten van deze aanval is Hossein Taeb, hoofd van de inlichtingendienst van de IRGC. Kort nadat Turkije de arrestaties had aangekondigd, werd Taeb, die sinds 2009 in zijn functie is, van zijn post verwijderd om te worden vervangen door IRGC-commandant Muhammad Kadhami.

We zijn dichter bij de Derde Wereldoorlog dan ooit. Afgelopen week heeft Litouwen verklaard dat het de EU-sancties tegen Moskou zal handhaven en het vervoer per spoor van bepaalde goederen over zijn grondgebied naar Kaliningrad, de enige warmwaterhaven van Rusland, niet zal toestaan. Dit komt neer op 50% van de goederen die worden overgebracht naar deze exclave die door twee andere landen van zijn thuisland wordt gescheiden. Rusland wind zich al op vanwege de recente overeenkomst van de EU met Egypte en Israël voor aardgas. De vraag is hoe zal president Poetin hierop reageren? Litouwen is een NAVO-natie, dus als Rusland met geweld reageert, zal de NAVO-alliantie bij het conflict betrokken worden. De ogen van de wereld kijken om te zien wie het eerst zal knipperen.

De spanningen tussen Rusland en de VS in Syrië blijven oplopen. Eerder deze week vielen Russische troepen doelen aan in de buurt van al-Tanf, een grensovergang tussen Irak en Syrië waar een Amerikaanse militaire basis is gevestigd. Rusland was gericht op een Koerdische groep die wordt gesteund door de VS.

Allianties groeien overal. Gisteren had de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in Teheran een ontmoeting met de Iraanse president Ibrahim Raisi. Tijdens die bijeenkomst waren de twee mannen het eens over “een nieuw tijdperk van strategische en economische samenwerking”. Ondertussen verwelkomde de Turkse president Erdogan de Saoedische kroonprins Muhammad Bin Salman (MBS) in Ankara. Deze bijeenkomst is bijzonder interessant. MBS is begonnen met zijn overgang van verschoppeling na de moord op journalist Jamal Khashoggi naar prominente wereldleider. Het feit dat hij nu wordt opgezocht door niet alleen Turkije maar  ook de VS, beide landen die hem ervan beschuldigden persoonlijk opdracht te geven tot de moord op de journalist, toont eens te meer aan dat politiek niet draait om ideologie maar om belangen. Gisteren gaven ze om mensenrechten. Tegenwoordig geven ze om de olieprijzen.

Zoals ik al maanden waarschuw, verhoogt Iran nu de verrijking van uranium tot 90%. Volgens de International Atomic Energy Agency (IAEA) zijn er nieuwe generatie IR-6-centrifuges geïnstalleerd in de ondergrondse kerncentrale van Fordo. De enige reden om uranium tot 90% te verrijken is voor wapens. Er zijn ook berichten dat er in Natanz een groot nieuw netwerk van tunnels wordt aangelegd, waarschijnlijk ook voor centrifuges.

Een mysterieuze explosie op vrijdag in het westen van Teheran is nu geïdentificeerd als een UAV-aanval op een strategische militaire basis van de IRG. Delen van de UAV’s werden het land binnengesmokkeld, vervolgens weer in elkaar gezet en vanaf 10 kilometer afstand gelanceerd. De getroffen faciliteit was een zeer belangrijke locatie die zich richtte op onderzoek voor het ontwerp en de fabricage van ballistische en korteafstandsraketten. Naast de schade aan de faciliteit werd een ingenieur gedood en een andere gewond. Ook op vrijdag was er een aanval op de Iraanse Imam Ali-basis in het district Deir a-Zor in Syrië.

Afgelopen week was er nogal wat actie in Irak. Een 12-jarig kind en verschillende anderen werden gedood bij een Turkse aanval op de Yezidi’s in de noordelijke regio van Sinjar. Vier ISIS-militanten, waaronder Abu Mansour, de leider van de groep in de provincie Anbar, werden zondag gedood door een Iraakse luchtaanval. Gisteren werd in Kirkuk een Katyusha-raket afgevuurd op het hoofdkwartier van het Dana Gas-bedrijf in de Emiraten. De notoir onbetrouwbare raket van Russische makelij veroorzaakte geen verwondingen of structurele schade.

Bij een aanval van IS afgelopen maandagop een bus in de Syrische provincie Raqqa zijn elf regeringssoldaten en twee burgers omgekomen. Drie andere soldaten raakten gewond bij het geweld dat volgens de autoriteiten op een snelweg werd uitgevoerd door een terroristische slaapcel.

Een aardbeving met een kracht van 6,3 trof gisteren nabij de stad Mohr in het zuiden van Iran, in de provincie Fars. Uren later schokte een aardbeving met een kracht van 6,1 het oosten van Afghanistan nabij de Pakistaanse grens. Minstens 1000 werden gedood in de beving en meer dan 1500 raakten gewond. Veel van de getroffenen bevonden zich in afgelegen gebieden waar redding erg moeilijk is.

 

 

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.