Liefde & Heiligheid

16 februari 2022

‘One love’ is een belangrijke hit van Bob Marley die werd gezongen door joden, christenen en moslims aan het eind van de ramadan in 2018 in Jeruzalem. De organisatie Koolalam had als doel om deze drie religies bij elkaar te brengen om samen te zingen over de liefde met een boodschap van hoop voor gelijkwaardigheid, medeleven en vriendschap.
De organisatie had eerder het lied ‘One Day’ uitgebracht. Deze video is ook veel gedeeld (door christenen) op de sociale media met de oproep om lief te hebben.

Juist in deze tijd lijkt de liefde weer zijn weg gevonden te hebben naar de mensen. Naast dat er enorme polarisatie plaats vindt zie ik ook dat veel mensen het hebben over het liefhebben van elkaar. Ik hoef mijn Instagram maar te openen en ik zie veel berichten over de liefde: De liefde overwint – Laten we er voor elkaar zijn – nog even door deze duisternis heen en dan opent zich een nieuwe wereld van liefde. Dit klinkt natuurlijk heel mooi maar in mijn achterhoofd hoor ik (ook) de klank van de new age.

Liefde – de nieuwe religie?

Ook in kerken en christelijke organisaties wordt er veel gesproken en gepreekt over de liefde: De liefde overwint alles en Jezus is in eerste plaats liefde. In de praktijk komt het hier op neer dat we vredestichters moeten zijn en iedereen moeten accepteren en respecteren – Matteus 5:3-10

Uiteraard deel ik deze normen maar de eerlijkheid in mij zegt ook dat ik mij er niet altijd prettig bij voel. Want is dit dan de enige boodschap van de komst van Jezus op aarde?

In Mattheus 5:11 staat dat we gelukkig zullen zijn wanneer je wordt uitgescholden en vervolgd. Mijn conclusie is dan: moeten we wel blij zijn dat we vredestichters en liefhebbers genoemd worden? Of hebben we ons zo aangepast aan de wereld dat we inderdaad samen met alle religies ‘One day’ zingen.

Vorige week werd ik geraakt door een woord uit de nieuwsbrief van Derek Prince ministries

Onder de vele eigenschappen die God heeft, is heiligheid uniek. God heeft veel prachtige eigenschappen  – liefde, kracht wijsheid etc – maar al deze eigenschappen kunnen we in zekere mate ook in mensen weerspiegeld zien. We hebben liefde ervaren van andere mensen . We kennen krachtige mensen, en ook mensen met grote wijsheid.

Natuurlijk zijn deze eigenschappen in Gods karakter ontelbaar keer groter en hoger dan bij de mensen maar toch krijgen we een idee van wat deze eigenschappen inhouden, doordat we ze om ons heen zien in de persoonlijkheid van anderen.

Maar als het gaat over heiligheid, dan is er niets om mee te vergelijken. Ook is heiligheid een absolute waarde, waarbij je niet  kunt spreken in gradaties of hoeveelheden. Andere eigenschappen zoals kracht , liefde en wijsheid kun je waarnemen in een zekere mate – nog steeds niet absoluut meetbaar in cijfers – maar mensen kunnen wel een bepaalde mate van kracht of liefde uitstralen. Heiligheid daarin tegen is absoluut. Iemand is heilig, of niet.

God is uniek in zijn heiligheid. Heiligheid is iets wat niet gevonden kan worden buiten God.

Ik denk dat deze woorden mij vooral raken omdat uit de heiligheid van God blijkt dat Hij Uniek is en met niets en niemand te vergelijken.
De liefde van de wereld is nog steeds beperkt en onvolledig. Het uiteindelijke doel van de liefde die de wereld najaagt is mensgericht en zelf verheerlijkend. Het gaat volledig voorbij aan de aanbidding van God die de Schepper is van jou en mij.
Dit is ook de reden waarom ik met enige scepsis en ongerustheid luister naar de preken die alleen maar over de liefde van God – als norm voor je leven – gaan. Want liefde zonder de heiligheid van God te erkennen als eerste norm in je leven zorgt er meestal voor dat je alleen maar kunt praten vanuit zelfgerichtheid.

Het is een gevoelig onderwerp en ik weet dat de scheiding tussen de liefde van God en de wereld ook flinterdun is. De duivel weet heel goed hoe hij moet imiteren en dus weet hij ook heel goed hoe de liefde geïmiteerd kan worden.

Deze imitatie – liefde past ook heel goed in de één-wording van alle religies samen. Dat maakt ook mijn argwaan richting het lied van alle de drie godsdiensten. Volgende week zal ik daarin iets meer delen.
Ben je nu al nieuwsgierig naar informatie over de tot standkoming van één wereldgodsdienst? Op het platform staat een video van Amir Tsarfati over dit onderwerp.

Ik hoop dat dit onderwerp – liefde & heiligheid – jou (opnieuw) aan het denken zet. Daarbij wens ik je Gods wijsheid en inzicht toe.
Tilly

Wil je Jezus leren kennen?


Wij leggen jou graag persoonlijk het evangelie uit.

Contact

Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.