Eindtijd Nieuwsbrief Behold Israel | Amir Tsarfati | 15 mei 2025
16 mei 2025
In de media en online gonzen geruchten dat president Trump Israël zou hebben ingeruild voor de Golfstaten. Ik ga daar hieronder uitgebreider op in. Maar ik wil je alvast meegeven: wat de president van de Verenigde Staten of welk ander land dan ook doet, kan niets veranderen aan Gods toekomstige plan voor mijn volk. Het volk Israël is Gods uitverkoren volk, en dit land is het land dat ons duizenden jaren geleden al werd toebedeeld in de tijd van de aartsvaders. Millennia zijn verstreken en wereldrijken zijn gekomen en gegaan – maar Israël bestaat nog steeds. Waarom? Omdat God dat heeft beloofd, en Zijn woord is onherroepelijk.
Dat is ook de boodschap van mijn nieuwe boek, The Israel Decree. De critici – zowel buiten de kerk als binnen haar muren – nemen toe in aantal. Ze zien de kinderen van Israël als een verworpen of vervangen volk, en voelen zich daardoor gerechtvaardigd om de staat Israël te bekritiseren en te veroordelen. The Israel Decree biedt een historische, politieke én bijbelse onderbouwing voor het bestaansrecht van Israël, en legt duidelijk Gods eeuwige beloften uit aan het volk dat Hij heeft gekozen om Zichzelf aan de wereld te openbaren. Het boek is kort, gemakkelijk te lezen, maar krachtig in inhoud. Meer dan welk ander boek dat ik heb geschreven, raad ik je aan om dit boek te lezen en door te geven aan vrienden en familie – zeker als je kinderen hebt die binnenkort naar de universiteit gaan. Je kunt het vinden op de Behold Israel-website of bij de meeste boekhandels.
MidEast & Beyond
Een evenwichtige kijk op Trumps Midden-Oostenreis
Telkens als ik iets kritisch zeg over Donald Trump, weet ik één ding zeker: ik verlies abonnees. Het is net een klokwerk. Dus laat ik beginnen met te zeggen dat Donald Trump op zijn slechtste dag nog altijd lichtjaren beter is dan Kamala Harris op haar beste dag. Ik mag Trump graag. Als ik een Amerikaanse burger was, had hij mijn stem gekregen. Maar iemand steunen betekent niet dat je hem niet mag bekritiseren als hij dat verdient. En tijdens deze Midden-Oostenreis vind ik dat hij op een aantal punten terecht aangesproken mag worden.
Het begon niet met deze reis. Al vóór hij mijn regio bezocht, had zijn regering een staakt-het-vuren getekend met de Houthi’s. Op de een of andere manier vergat hij Israël hierover in te lichten, waardoor wij het via de media moesten vernemen. In feite zei hij: zolang de Jemenitische terroristen geen Amerikaanse schepen aanvallen, zal hij afzien van bombardementen op hun steden en havens. Nergens in dat verdrag staat iets over het stoppen met kruisraketten afvuren op Israël. Terwijl Trump een toespraak hield in Saoedi-Arabië, vloog er zelfs een Houthi-raket over het land op weg naar Israël. Ook zei hij openlijk dat Saoedi-Arabië mogelijk een eigen kernprogramma mag ontwikkelen – een besluit waarbij Israël graag betrokken was geweest, aangezien dat land onze buur is.
Ik zal verderop in deze nieuwsbrief dieper ingaan op de details. Maar ik wil alvast kwijt dat ik besef dat dit een zakelijke reis is, en de president een “America First”-zakenman is. Daar neem ik hem niets van kwalijk. Dat is waarvoor hij gekozen is. En het zou onredelijk zijn om van hem te verwachten dat hij de Bijbel boven het bedrijfsleven stelt. Bovendien is hij een New Yorkse zakenman. Dat betekent dat hij geleerd heeft om met elk type persoon om te gaan – of ze nu vakbondsleider, aannemer, ambtenaar, jurist of ambtenaar ruimtelijke ordening zijn. Het lijkt me duidelijk dat het gezegde “je vangt meer vliegen met honing dan met azijn” zijn filosofie grotendeels bepaalt. Dat probeer ik in gedachten te houden als ik hem zie socializen met de emir van Qatar of als hij de nieuwe Syrische president, die tot vier maanden geleden nog een premie van 10 miljoen dollar op zijn hoofd had, een “jonge, aantrekkelijke kerel” noemt. Ondanks de valse berichtgeving in de media zijn er geen aanwijzingen dat Trump premier Netanyahu onder de bus heeft gegooid. De Verenigde Staten blijven onze trouwste bondgenoot, en ik zie dat voorlopig niet veranderen onder deze regering.
Koninklijk ontvangst in Saoedi-Arabië
President Donald Trump landde dinsdag om 10:00 uur lokale tijd in Riyad, Saoedi-Arabië, waar hij met veel pracht en praal werd ontvangen – passend bij de machtigste man ter wereld. Hij werd op het vliegveld verwelkomd door kroonprins Mohammed bin Salman (MBS), de premier en feitelijke leider van het land namens zijn zieke, 89-jarige vader. De twee leiders voerden productieve gesprekken, met als resultaat dat Saoedi-Arabië beloofde 600 miljard dollar te investeren in de Amerikaanse economie, waaronder 142 miljard voor defensieaankopen. Zoals eerder genoemd, liet Trump al voor zijn reis weten dat Washington openstaat voor Riyads ambitie om een kernmacht te worden. Vermoedelijk is dat onderwerp verder besproken tijdens zijn bezoek.
Een president, een prins en een terrorist
De titel klinkt als het begin van een slechte grap, en in zekere zin is dat ook zo. Op woensdag, nog steeds in Riyad, dronk president Trump thee met kroonprins MBS en de nieuwe Syrische president Ahmed al-Sharaa – een voormalige kopstuk van al-Qaeda en ISIS. Zoals ik eerder al aanhaalde, heeft Trump door zijn harde leerschool in de bouw geleerd om voorbij het duistere verleden van schimmige figuren te kijken naar het grotere geheel van een gunstige deal. Dat is hoe ik het enigszins kan rechtvaardigen dat hij de lijken op het pad van al-Sharaa door de vingers ziet. “Ik geloof niet in permanente vijanden,” zei Trump. Hij voegde eraan toe dat hij in de nieuwe president een “echte kans ziet om de eenheid van Syrië te bewaren”, en dat het land mogelijk kan toetreden tot de Abraham-akkoorden. Als de president dát in deze man ziet, heeft hij duidelijk een scherpere blik dan ik. Het zou prachtig zijn als hij gelijk krijgt.
Een land dat overvloeit van vliegtuigen en geld
Vanuit Saoedi-Arabië vloog president Trump door naar Doha, Qatar, waar hij opnieuw als een koning werd ontvangen. Jammer voor hem dat hij het indrukwekkende terminalgebouw van Hamad International Airport niet zelf heeft kunnen ervaren. Hij ontmoette de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani. Na gesprekken tekenden de twee enkele akkoorden. Eén daarvan was dat Qatar Airways meer dan 160 Boeing-vliegtuigen bestelt, ter waarde van ruim 200 miljard dollar. Luchtvaart stond al centraal in de aandacht nadat Qatar Trump een ‘vliegend paleis’ ter waarde van 400 miljoen dollar had geschonken om te gebruiken als tijdelijk presidentieel vliegtuig. Hij nam het cadeau aan en zei dat het niet voor hem persoonlijk was, maar voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, aangezien Boeing vertraging heeft met de nieuwe Air Force One.
Hoe je het ook bekijkt, het accepteren van dat luxueuze vliegtuig ziet er niet goed uit. Ten eerste denkt iedereen dat het vol zit met afluisterapparatuur. Maar belangrijker nog: Qatar is een land dat terrorisme ondersteunt. Hun steun aan Hamas is de reden waarom de oorlog in Gaza nog steeds gaande is. Trump zelf beschuldigde Qatar daar in 2017 nog van. In de internationale politiek – en zeker in het Midden-Oosten – draait alles om schijn. Wat de achtergrond of waarheid ook is, het accepteren van dat geschenk wekt de indruk dat het presidentschap te koop is.
Weer een gemiste kans
Uiterlijk vrijdag moet Hamas kiezen tussen twee opties. De eerste is een voorstel van Steve Witkoff, de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten: de vrijlating van tien gijzelaars in ruil voor een wapenstilstand van 50 dagen en de vrijlating van tientallen Palestijnse gevangenen. Als Hamas dit voorstel afwijst, zal Israël – met Amerikaanse goedkeuring – Operatie Gideon’s Chariots uitvoeren. Dit is een meerlagige operatie die begint met het verplaatsen van alle burgers naar het zuidelijke Morag Humanitaire Gebied, waar ze worden gecontroleerd op wapens. Eenmaal binnen krijgen ze humanitaire hulp en wordt emigratie naar landen die Palestijnse vluchtelingen accepteren aangemoedigd. Gisteren vertrokken al 600 Gazanen naar het buitenland. Tegelijkertijd zal het IDF Gaza volledig vernietigen: geen gebouw zal overblijven waarin terroristen kunnen schuilen, geen tunnel waarin ze zich kunnen verstoppen. Alle militaire en bestuurlijke capaciteiten van Hamas worden geëlimineerd, en de 58 resterende gijzelaars zullen met geweld worden bevrijd. Hamas heeft het Witkoff-plan al afgewezen, maar heeft nog één dag om zich te bedenken.
Tunnel van vuur
De straten naast het Europese ziekenhuis in Khan Yunis stonden gisteren op scherp. Het IDF gebruikte de “Gordel van Vuur”-tactiek: de uiteinden van een tunnel worden gebombardeerd om de aanwezigen vast te zetten, waarna bunker-busterbommen worden ingezet om de tunnel en iedereen erin te vernietigen. Doelwitten waren onder anderen Mohammed Sinwar (broer van Yahya Sinwar en brein achter de aanval van 7 oktober), Muhammad Shabana (brigadecommandant Rafah en militair leider van zuidelijk Gaza), en Abu Obaida, de woordvoerder van Hamas. Alles wijst erop dat dit duistere drietal om het leven is gekomen, al wachten we nog op bevestiging. Als de koppigheid van Mohammed Sinwar uit de weg is, komt een einde aan deze oorlog mogelijk dichterbij.
De zaak Edan Alexander
Onder druk van de regering-Trump en de Qatarese emir liet Hamas maandag de Israëlisch-Amerikaanse gijzelaar Edan Alexander vrij. Hij werd op 7 oktober ontvoerd terwijl hij diende in het IDF, en werd 584 dagen lang ernstig gemarteld. Bij zijn hereniging met zijn familie waren de littekens op zijn armen zichtbaar. Maar met zijn vrijlating begon het circus pas echt. Er gingen berichten rond dat hij gedwongen zou worden om naar Qatar te reizen om president Trump en de emir te bedanken voor hun hulp. Ik was geschokt toen ik dat hoorde – juist de steun van Qatar aan Hamas zorgde ervoor dat Edan zolang werd vastgehouden. Uiteindelijk werd aangekondigd dat zijn medische toestand een reis naar Qatar onmogelijk maakte. Of dat werkelijk zo was of een elegante uitweg uit de ophef, weet ik niet. Maar ik ben dankbaar dat hij dit vernederende toneelstuk niet hoefde op te voeren.
Israël legt Jemen stil
Zoals ik vorige week meldde, heeft Israël op 5 en 6 mei het internationale vliegveld van Sana’a (Jemen) en andere Houthi-locaties zwaar getroffen. De Jemenitische regering beweert dat het vliegveld binnenkort beperkt heropent, maar waarschijnlijk is er geen enkele landingsbaan in goede staat. Zondag waarschuwde Israël alle Jemenitische zeehavens voor een op handen zijnde aanval. Er gebeurde niets. Gisteren herhaalde Israël de waarschuwing: vertrek nu, of riskeer bommen op je hoofd. Tot nu toe bleef het stil. Waarom doet Israël dit? Zonder een schot te lossen legt het effectief de Jemenitische havens plat. Vrijwel alle internationale schepen hebben het gebied al verlaten. Mocht Israël tot een aanval overgaan, dan is de kans op schade aan buitenlandse eigendommen minimaal. Recent werden er drie raketten vanuit Jemen op Israël afgevuurd. Twee werden onderschept, één haalde het niet tot Israëlisch grondgebied. Misschien dat de Houthi’s, als ze eens een paar dagen zouden stoppen met het kauwen van qat, beseffen dat hun zaak verloren is.
Israël blijft Hezbollah ontmantelen
Motorfietsen, tunnels, munitiedepots, versterkingen – alles is een doelwit voor Israël in Zuid-Libanon. Verrassend genoeg is er nauwelijks protest van de Libanese regering. Iedereen begrijpt dat het nodig is en dat het Libanese leger de capaciteit mist om dit zelf te doen. President Trump heeft Libanon opgeroepen zich los te maken van Hezbollah – bevrijding zou normalisering met andere landen, waaronder Israël, mogelijk maken. Het feit dat Hezbollah weinig weerstand biedt, toont hun verzwakking.
Zoals je leest leven we in de eindtijd. De periode vlak voor de grote verdrukking zoals onder andere beschreven staat in het bijbelboek Daniël en Openbaring. Vind je het spannend? Maakt het je ongerust over hoe het verder moet? Maak daarom vandaag de keuze om een relatie met God aan te gaan. Dat gaat via zijn Zoon Jezus. Hoe? Kijk de video: Hoe kan ik God leren kennent over de ontwikkelingen in het Midden Oosten en hoe je dit kunt duiden met de Bijbelse Profetieën.
Je kunt dit rechtstreeks – in het Engels – ontvangen door je in te schrijven op de website van Behold Israel. In de engelstalige nieuwsbrief vind je ook alle links naar de bronnen waar de informatie is te verifiëren.
Als je dat nog niet hebt gedaan, word dan lid van het Telegram-kanaal van Amir Tsarfati. Onlangs passeerde het de 615.000 abonnees, en het neemt nog dagelijks toe. Dat komt omdat Telegram de enige plek is waar iedereen volledig op de hoogte kan worden gehouden van alles wat er gaande is in Israël, het Midden-Oosten en de rest van de wereld, zonder angst om te worden gecensureerd.