5 leugens over de luchtaanval van Israel in Damascus en reactie van Iran

17 april 2024

Leugen #1: “Israël begon dit met zijn luchtaanval in Damascus.”

Klopt niet: Iran voert al tientallen jaren een voortdurende aanval op Israël uit via zijn bondgenoten in de regio – waarvan Hezbollah de belangrijkste is. Dit wordt volledig gefinancierd, bewapend en gecontroleerd door het Iraanse regime. Die aanval is sinds 7 oktober alleen maar heviger geworden. Hezbollah heeft ruim zes maanden lang bijna dagelijks raketten afgevuurd op Noord-Israël, waardoor een groot deel van Noord-Israël is ontvolkt. Tienduizenden Israëli’s hebben hun huizen al een half jaar niet gezien als gevolg van deze door Iran gerichte aanval; Veel van hun huizen bestaan ​​niet meer, omdat ze zijn verwoest door de raketten van Hezbollah. De Houthi’s, een andere Iraanse proxygroep gevestigd in Jemen, hebben ook talloze raketten afgevuurd op Zuid-Israël. Ten slotte worden Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad al jaren door Iran gefinancierd, bewapend en getraind, en het Iraanse regime beschouwt de Palestijnse terreurgroepen als onderdeel van zijn offensieve inspanningen tegen Israël. Er is de afgelopen zes maanden geen enkele dag geweest waarop Iran, via zijn verschillende bondgenoten in de regio, Israël niet heeft aangevallen. De luchtaanval in Damascus was gericht tegen personen die rechtstreeks verantwoordelijk waren voor de voortdurende aanval van Iran op de Joodse staat.

Leugen #2: “Het doelwit van de Israëlische luchtaanval in Damascus was een diplomatieke faciliteit.”

Klopt niet: Het idee dat het doelwit van de luchtaanval in Damascus slechts een ‘Iraans consulaat’ was, is lachwekkend. Het gebouw was een plaatselijk hoofdkwartier van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), een tak van het Iraanse leger die door de Verenigde Staten en meerdere andere landen is aangewezen als terroristische organisatie. De doden waren hoge figuren binnen de IRGC, waaronder brigadegeneraal Mohammad Reza Zahedi, een hoge commandant van de eenheid voor buitenlandse operaties van de IRGC die verantwoordelijk was voor de contacten met Hezbollah, en zijn plaatsvervanger, generaal Mohammad Hadi Hajriahim. Vijf andere IRGC-officieren werden gedood bij de luchtaanval, evenals vijf aan Iran gelieerde militieleden, een Hezbollah-agent, een Iraanse militaire adviseur en twee schijnbare burgers. De luchtaanval was gericht op militaire figuren in een militaire faciliteit en de doelen waren rechtstreeks betrokken bij het orkestreren van aanvallen op Israël. Het feit dat het gebouw grenst aan de Iraanse ambassade verandert niets aan het militaire karakter ervan.

Leugen #3: “Israël voerde de luchtaanval in Damascus uit om een ​​bredere oorlog uit te lokken.”

Klopt niet: Maandenlang heeft Israël zijn militaire reactie op de aanhoudende aanval door Iraanse proxygroepen beperkt tot luchtaanvallen en artillerievuur dat rechtstreeks op de bronnen van de aanvallen was gericht. De realiteit is echter dat grote delen van Noord-Israël onbewoonbaar zijn geworden als gevolg van de aanhoudende Hezbollah-aanvallen, die worden geleid door de beschermheer van de groep, Iran. De enige manier om Hezbollah te dwingen zijn aanval op Noord-Israël te stoppen en de rust te herstellen, is door zich te richten op de Iraanse militaire functionarissen achter de aanvallen. Dat is waar de luchtaanval in Damascus voor bedoeld was: een einde maken aan de straffeloosheid die Iraanse militaire functionarissen genieten terwijl zij toezicht houden op de voortdurende aanvallen op het volk van Israël.

Leugen #4: “Elke Israëlische reactie zal ervoor zorgen dat de situatie verder escaleert.”

Klopt niet: De ongekende Iraanse aanval op Israël, waarbij honderden raketten en drones betrokken waren, was de escalatie. Het wordt over de hele wereld ronduit veroordeeld. Israël zal op deze ongeëvenaarde daad van agressie reageren zoals ieder soeverein land dat zou doen, niet in de laatste plaats om het Iraanse regime ervan te weerhouden verdere aanvallen op Israëlisch grondgebied uit te voeren en om de boodschap af te geven dat Israël geen massale aanvallen op zijn soevereine grondgebied door een buitenlander zal tolereren.

Leugen #5: “De relatief beperkte schade van de Iraanse aanval betekent dat het geen probleem is en dat Israël het moet laten gaan.”

Klopt niet: De Iraanse aanval was absoluut ongekend qua omvang en ernst. Dankzij een wonder en samenwerking van Israël met onder andere Amerika, is 99 % van alle projectielen in de lucht vernietigd. Dit is ongekend veel en een hoog percentage. Gewoon een wonder!

 


Blijf up to date

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates: vertaalde nieuwsbrieven van Amir Tsarfati, nieuwe video’s, blogs en colums.